Jak udělat nejlepší drobenku, radí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Angreštový koláč s drobenkou

Drobenek je nepřeberné množství – z černého kakaa, mandlové mouky i vloček, které se na pánvi lehce opraží a suplují ořechy. Drobenka se dá i okořenit skořicí nebo badyánem podle chuti.

Poměr jednotlivých složek je různý podle druhů surovin. Aby vznikly křupavé hrudky, nesmí se přidávat tolik mouky, jinak se drobenka rozpadne na prach.

Pokud dáváme mandlovou mouku, je poměr 1:2 – jeden díl másla, dva díly mouky. Pokud se drobenka dělá z obyčejné mouky, je poměr takový, že na 1 díl mouky připadá ¾ dílu másla, aby to bylo šťavnaté. A vždy je důležité dát tolik cukru kolik mouky. Cukr se lehce rozpustí, zkaramelizuje a způsobuje ono „křupnutíčko“.

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“

Mirka van Gils Slavíková