Jak vést děti ke sportu? Důležité je, abyste šli příkladem

Dnešní děti se málo hýbou zejména kvůli současnému životnímu stylu, který často zahrnuje vysedávání u televize nebo počítače. O způsobech, jak své ratolesti motivovat ke sportu, jsme hovořili s docentem Tomášem Peričem z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Pokud hledáme příčinu civilizačních chorob, jako jsou hypertenze, kardiovaskulární nemoci nebo obezita, narazíme také na nedostatek pohybu. Sport je jednou z důležitých preventivních oblastí, měli bychom proto děti vést k pohybu co nejdříve.

Kvalita pohybu je v útlém věku jednoho a dvou let podle Tomáše Periče ukazatelem rozvoje dítěte. V období tří až čtyř let, kdy dochází k prvním cíleným pohybovým aktivitám, se doporučuje zkoušet různé sporty. Děti by se měly naučit kopat, chytat, bruslit nebo jezdit na kole.

Čtěte také

Ve věku od pěti do deseti let patří k základům všestranný pohyb. Pokud vaši ratolest baví konkrétní činnost, je samozřejmě správné, pokud se jí věnuje, ale vhodné je docílit širokého spektra dalších aktivit, které rozvíjejí různé funkce organismu. Důraz by se proto měl klást na pestrost.

Dozvěděli jsme se, že je důležité motivovat děti ke sportu a fyzické aktivitě vlastním příkladem a jak užitečné jsou v tomto směru například společné aktivní dovolené spojené se sportovními činnostmi. Tomáš Perič také zmínil sociální aspekt sportu, protože každý nemá finance na to, aby jeho dítě mohlo praktikovat některé nákladné koníčky.

Čtěte také

Spustit audio