Jak vybírat brambory na uskladnění

Brambory na uskladnění si vybírejte podle toho, kdy je která odrůda vhodná ke konzumaci. A určitě přihlédněte i k tomu, které vám chutnají. Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Brambory jsou základní potravina. Nejlepší je vypěstovat si své vlastní. Nebo je nakoupit od někoho známého, od farmářů, uskladnit je v dobrém sklepě. Ale! Ony některé i v tom nejlepším sklepě začínají klíčit, a jiné ne. Zajímavé je, že někdy ty, co klíčí, jsou pořád dobré, a ty druhé, které ještě pospávají, už nejsou nic moc.

Ty, které klíčí, budou nejspíše nějaké velmi rané (VR) nebo rané (R). Ty, co se ještě neprobouzejí, budou asi polorané nebo pozdní. Ty první mají kratší dobu vegetačního klidu, už se prostě těší a chystají na brzké vysazení. Dříve platilo, že VR a R odrůdy byly ceněné pro brzkou sklizeň, odpouštěla se jim horší chuť, konzistence. Dnes už to neplatí. I mezi nimi jsou odrůdy salátové, takové, které si dobrou chuť a konzistenci po uvaření udrží třeba celou zimu.

A tak je lepší kupovat na uskladnění brambory ne podle toho, jaký jsou varný typ, a že jsou třeba polorané (PR) nebo polopozdní (PP), ale podle doporučení, kdy je která odrůda vhodná ke konzumaci. Nakupte si třeba 25 kg takových, které jsou dobré do Vánoc, a dalších 25 kg brambor, které vydrží dobré až do nových. Podle toho, jakou odrůdu vám trh nabízí. Pěstují se desítky odrůd, je z čeho vybírat.

Spustit audio