Jak vypadá odbavování uprchlíků z Ukrajiny po uzavření KACPU? Víza si můžou zajistit na dvou místech v metropoli

28. červen 2022 14:12

Uprchlíci přijíždějící z Ukrajiny do Prahy musí kvůli uzavřenému asistenčnímu centru ve Vysočanech žádat o dočasnou ochranu pouze na pracovištích cizinecké policie a odboru azylové a migrační politiky. Ta jsou ale často velmi vytížená a běženci tam musí čekat na vízum i několik hodin.

Čtěte také

Speciální vízum dočasné ochrany můžou ukrajinští uprchlíci získat v Praze pouze na dvou místech. V Praze 4 a také Praze 6, kde už před otevřením čekaly desítky cizinců. Mezi nimi i Sergej.

Pro vízum si přišel už včera, ale nevyšla na něj řada. Alina sem přišla dnes poprvé, už v březnu se registrovala v asistenčním centru, dnes ale potřebuje změnit adresu svého pobytu v Česku.

Běženci můžou o speciální vízum žádat také v jednom ze 13 krajských asistenčních center po celém Česku, nejbližší je to v Kutné Hoře, jak potvrzuje mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška:

„Po uzavření pražského KACPU mohou žadatelé o dočasnou ochranu využít KACPU v jiných krajích Česka. Pouze ti žadatelé, kteří mají již zajištěné ubytování, se mohou dostavit na pracoviště OAMPu v ulicích Cigánkova a Žukovského.“

Informace k vydávání víz dočasné ochrany

OAMP je odbor azylové a migrační politiky, kde cizinecká policie vypomáhá s přidělováním dočasné ochrany. „Pražští cizinečtí policisté a zaměstnanci odboru azylové a migrační politiky udělili od uzavření asistenčního centra téměř 800 dočasných ochran,“ uvádí mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová.

Denně tak hlavní město odbaví zhruba 70 lidí. Ve srovnání s čísly, kdy bylo otevřené asistenční centrum ve Vysočanech, je to jen zlomek – těsně před uzavřením totiž centrum odbavilo asi 600 uprchlíků denně.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio

Související