Jak vypadali Keltové, kteří žili v hradišti Závist na okraji Prahy?

Myslíte si, že se oblékali do kožešin a byli podobní spíš pralidem, než nám? Kdepak! Keltové milovali barevné oblečení, vyráběli krásné šperky, nosili kožené boty, a kdyby se navlékli do džín a bundy, v tramvaji byste je nepoznali.

Ostatně, zajděte si na výstavu Keltové v Nové budově Národního muzea. Seznámíte se nejen s duchovním i každodenním životem keltských kmenů, ale také s bohatým a proměnlivým světem doby železné ve střední Evropě. A uvidíte rekonstrukci podoby muže z oppida na Závisti. Díky nálezu lebky ji vytvořili odborníci z několika oborů – archeologie, antropologie a umění.

Na výstavě Keltové nechybí ani jeden z nejvzácnějších předmětů ze sbírek Národního muzea, a sice opuková hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic. Příchozí se mohou těšit na množství dalších unikátních předmětů. Ať už jde o bohatě malovanou keramiku, bronzové šperky, zbraně nebo keltské mince. Výstava je navíc doplněna o množství audiovizuálních prvků. Do běžného života Keltů pak návštěvníky vtáhnou například kopie keltských obydlí.

Nová budova Národního muzea s výstavou Keltové má otevřeno denně od 10 do 18 hodin.

Spustit audio