Jak vyvést Česko z 5. vlny covidu? Rakouský model a karanténu pro očkované, navrhuje virolog

16. listopad 2021

V pondělí přibylo 11 514 případů nemoci covid-19 a epidemie v Česku dál sílí. Vláda v demisi přitom odložila rozhodnutí o zpřísnění protikoronavirových opatření na čtvrtek. „Každý den je v tomto případě velkou ztrátou a dá se přepočítat na oběti covidové pandemie,“ apeluje virolog a šéf Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková je ale přesvědčená, že plošná opatření v této fázi nepomohou.

Jedinou cestou je očkování, konstatuje. „Jestli si společnost vyvolí, že nechá zemřít rizikové skupiny a lidi s přidruženými nemocemi, je to její volba. Ale my bychom preferovali ochranu celé populace,“ naznačuje možnou cestu směrem k povinné vakcinaci náměstkyně Vašáková.

Menšina manipuluje s životy většiny

Vedoucí Národního dispečinku lůžkové péče Tomáš Vymazal uznává, že ti, kdo se nenechali očkovat, mají své vážné důvody. „Je ale potřeba, aby si uvědomili, že v tuto chvíli už menšina poměrně zásadně manipuluje s životy většiny,“ upozorňuje.

Čtěte také

Libor Grubhoffer se domnívá, že by Česko mělo přijmout nekompromisní rakouský model, který by nejlépe posloužil k tomu, aby se podstatná část odpůrců vakcíny nechala naočkovat. Zpřísnil by ale současně pravidla pro očkované. „Z mého pohledu není správné, aby nemuseli do karantény, když žijí v domácnosti s někým nemocným,“ vysvětluje.

Jaká je obsazenost jednotek intenzivní péče? A zvládnou školy pravidelné plošné testování? Poslechněte si celý Speciál Radiožurnálu a Plusu.

Hosty Tomáše Pancíře jsou:

  • Martina Koziar Vašáková,náměstkyně ministra zdravotnictví;
  • Libor Grubhoffer, virolog, ředitel Biologického centra Akademie věd;
  • Tomáš Vymazal, vedoucí Národního dispečinku lůžkové péče;
  • Hana Stýblová, viceprezidentka Asociace ředitelů základních škol, ředitelka ZŠ a MŠ Plzeň Božkov;
  • Jan Bartáček z Ústavu technologie vody a prostředí VŠCHT v Praze.
autoři: Tomáš Pancíř , and
Spustit audio

Související