Jak zařídit ptákům na zahradě bezpečné koupaliště?

21. květen 2019

Svoji zahradu můžete upravit tak, abyste se mohli těšit z přítomnosti ptáků a dalších zvířecích obyvatel. Myslete i na jejich bezpečí a ochranu před predátory.

Nejen ze zahrad ale i ze zemědělské krajiny začaly mizet dosud běžné druhy ptáků, jako je strnad obecný a skřivan polní. Razantní úbytek ornitologové zaznamenali u sýčka, ptáka roku 2018. V Česku ale můžeme narazit na nové druhy ptactva. „V současné době se k nám dostávají ptáci z jižní Evropy, východní Asie a ze severské tajgy. V Česku je evidováno 401 ptačích druhů,“ upřesňuje zoolog Aleš Svoboda.

Ptačí pítka a koupátka

Pustit ptáky k sobě domů není tak složité. Kromě klasických krmítek je můžete nalákat i na pítka a koupátka. Variant jak je vyrobit je spousta. Od vyřezání žlábku do pařezu, kamene až po staré květináče, nebo misky.

„Povrch koupátka by neměl být kluzký, aby se z něj ptáci snadno dostali. Ideální hloubka je do pěti centimetrů, opeřenci se neutopí. Na dno ještě vyskládejte drobné kamínky pro případ, že v koupátku uvízne hmyz. I on se díky tomu snadněji s pasti dostane.“ Pítka by měla být umístěna spíš na vyvýšených místech, už jen proto, aby se ptáci cítili bezpečněji před predátory.

Dva mladí špačci u krmítka

Jak na zahradě zajistit bezpečí pro ptáky?

  • přirozený úkryt před predátory po celý rok poskytne husté keře i hromada dřeva
  • skleněné plochy zajistěte proti nárazu pomocí speciálních samolepek nebo ručně vyráběnou dekorací
  • neponechávejme na zahradě otevřené nezajištěné sudy nebo jiné hluboké nádoby s vodou, ptáci se v nich snadno utopí
  • pozor na různé skuliny a díry v zídkách, pumpách i zahradních domcích kam mohou menší ptáci zalézt při hledání vhodného místa k hnízdění, ale už se nedokážou dostat ven
  • používání chemie na zahradě je obecně nevhodné, nejenže mizí plevele, zdroj potravy pro ptáky, ale mláďata se mohou otrávit postříkaným hmyzem

Tip na přírodní hadník

Společnost na zahradě vám mohou kromě ptačích přátel dělat i jiní obratlovci. Jestli máte na upravované zahradě starý pařez, který nechcete nebo nemůžete vykopat, využijte ho třeba ve prospěch plazů. Nic nezkazíte, když ho zasypete hoblinami a obložíte kameny. Tímto způsobem vytvoříte skvělý úkryt hlavně pro plazy. Ještěrky vám poděkují i za kupu kamení s trochou starého dřeva, listovkou a kupkou klestí. Vyhřáté kamenné zídky nabízejí ideální podmínky ještěrce obecné, ještěrce zelené a slepýši křehkému.

Jak postupovat při nálezu kroužku, nebo přímo kroužkovaného ptáka se dozvíte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související