Jaké jsou nejlepší žaluzie a rolety? Záleží i na materiálu

23. červen 2018

Ochrana proti slunci pronikajícímu do bytů začíná být stejně důležitá jako tepelné izolace domů. V letních měsících totiž dokáže slunce za oknem vyhřát místnost až na čtyřicet stupňů, což je i pro největší milovníky tepla docela dost.

Kdysi nejpoužívanější závěsy či klasické rolety z voskovaného plátna se už pomalu stávají minulostí. Nejčastější ochranou proti slunci se tak v posledních letech stávají interiérové vertikální žaluzie. Jejich výhodou je relativně příznivá cena a nepřeberné množství barevných odstínů. Odborníci na montáže těchto žaluzií doporučují vybírat spíše ty, které jsou vyrobeny z kovových lamel. I na žaluzie totiž působí slunce a ty plastové časem degradují.

Žaluzie jsou však bohužel také často místem, kde se rád drží prach a nečistoty, které se špatně odstraňují. Přestože se do toho nikomu nechce, montážní firmy doporučují odstraňovat nečistoty alespoň jednou ročně. Existují speciální kartáče, pomůže však i vlhký hadřík a stírání nejprve v jednom směru, pak v druhém při opačně uzavřených lamelách. Pokud se žaluzie nevyčistí, časem zajdou a už umýt nejdou.

Variantou k vertikálním žaluziím jsou textilní horizontální žaluzie. Jejich výhodou je snadné ovládání a exkluzivní vzhled. Na druhou stranu textilní lamely nezastiňují zcela a část slunečního svitu propouštějí.

Nejčastější ochrannou proti slunci jsou dnes interiérové vertikální žaluzie

Samostatnou kapitolou je i ochrana střešních oken, kde se dá použít buď vertikální žaluzie, nebo roleta. Žaluzie umožňují regulovat stupeň zastínění, nejsou však schopny zcela zatemnit místnost. Naopak rolety ji zatemnit umí, při otevření i jen části rolety pak do místnosti proniká slunce.

autor: kbz
Spustit audio