Jako kouč to mám daleko těžší, než když jsem sám hrál, přiznává fotbalista Martin Frýdek

1. prosinec 2022

V roce 1996 se fotbalista Martin Frýdek stal vicemistrem Evropy. Pětkrát vyhrál v dresu Sparty ligu. Teď je mu je třiapadesát a jako trenér vede divizní Český Brod.

"Je to samozřejmě těžší pro trenéra. Jako hráč jsem to mohl ovlivnit svým výkonem, přihrávkou, něčím, prostě něco vymyslet. A takto tam na té lavičce jenom stojíte a udělujete pokyny a fandíte," říká Martin Frýdek.

Na lavičce neposedí, zápasy prožívá a nerad vidí chyby. Rozčílí ho prý ani ne tak omyl rozhodčích, ale víc vlastní hráč, který si neplní, co má.

"Spíš ten hráč, rozhodčí ani tak ne, to patří k fotbalu. Dělají chyby. Každý děláme chyby, ale já si rozhodčích nevšímám nebo si jich nechci všímat. To spíš jenom, když udělají nějakou lajdáckou chybu, třeba z nesoustředění se. A laxnost, ta mě prostě úplně vytáčí."

Fotbal ho provází životem. Možná je pro něj v jistém slova smyslu i drogou, a to už někdy od pěti, kdy s ním začal.

Své zkušenosti teď může předávat fotbalistům Českého Brodu a je rád, že u svého oblíbeného sportu může zůstat. Kromě trénování si také chodí zahrát s bývalými spoluhráči. Těší se nejen na zápasy, ale hlavně na vzpomínání. Chválit může i oba své syny, protože se vydali v jeho stopách. Starší Martin hraje ve švýcarském Luzernu, mladší Christian v ligovém Slovanu Liberec.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.