Jako matka Žílová mám už třetí šaty, říká s úsměvem Miloň Čepelka. Cimrmani slaví 55 let od premiéry prvního představení Akt

5. říjen 2022 13:00

Skleničky skleněné – tak začíná píseň, kterou ve hře Divadla Járy Cimrmana Akt zpívá coby matka Žílová Miloň Čepelka. Diváci ji poprvé slyšeli přesně před 55 lety. Nepřipomínáme to náhodou, jde totiž o nejstarší cimrmanovskou hru. Premiéru měla právě 4. října 1967 v pražské Malostranské besedě.

„Měl jsem mnohem menší trému, protože jsem se nemusel bát výkonu v roli, nebyl jsem ničím než tajemníkem Společnosti pro rehabilitaci osobnosti a díla Járy Cimrmana,“ připomíná premiéru Aktu Miloň Čepelka.

Tehdy netušil, že se jednou role matky Žílové stane patrně jeho nejslavnější. Ženskou roli hrál Karel Velebný, Čepelka ji nastudoval až rok po premiéře. V roce 1967 pouze vedl sérii úvodních přednášek.

Cimrmanův Akt po 50 letech v Malostranské besedě

„Čtená část byla přijata výborně, ale pak přišla ta hra, a ta byla prudce ochotnická,“ myslí si Zdeněk Svěrák, který hru Akt napsal za necelé dva měsíce. Komedii režírovala Helena Filipová, která divadlo spoluzaložila.

Neblbněte, budete se tím živit

„Ona nás nechala na tom jevišti působit, když se jí něco zalíbilo, tak řekla, ať to tak děláme. Ona byla jediná, kdo tušil nebo věřil, že to má smysl,“ dodává Svěrák. Právě Helena Filipová jim říkala, ať neblbnou, že se tím jednou budou živit.

Počátkem 70. let ale doznal Akt jistých změn. „Postava SNBáka, který v 60. letech mohl být na scéně, ale v 70. už ne.“ Zdeněk Svěrák tak svou roli přepsal a zrodil se legendární sexuolog Turnovský.

Přestože už v jiném obsazení, Akt zůstává stále na repertoáru. Miloň Čepelka v něm dodnes hopsá jako matka Žílová, přiznává ale, že už obléká třetí šaty.

Cimrmanův Akt po 50 letech v Malostranské besedě

Datum 4. října je pro Divadlo Járy Cimrmana důležité nejen kvůli premiéře Aktu, přesně před 30 lety se soubor zabydlel v žižkovském divadle a před 20 lety měla premiéru hra Afrika.

Poslechněte si celou reportáž Tomáše Malečka plnou ukázek. 

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související