Jako první tribuna v listopadu 1989 v Příbrami posloužily štafle. Historické okamžiky přibližuje výstava v Památníku Vojna

17. listopad 2021 09:15

Výročí 17. listopadu v letech 1939 a 1989 na Příbramsku si můžete v těchto dnech připomenout v Památníku Vojna Lešetice. V pobočce Hornického muzea Příbram uvidíte unikátní fotografie, které zachycují historické okamžiky, plná náměstí i dění v příbramském divadle.

Sametová revoluce odstartovala studentskou demonstrací na Albertově a masakrem na Národní třídě v Praze. Informace o těchto událostech se ale rychle začaly šířit po kraji. „Ty informace se dostaly k nám do Příbrami hned druhý den – jednak ze stanic Svobodné Evropy nebo Hlasu Ameriky, ale i od některých Příbramáků, kteří tam jako studenti byli,“ vzpomíná ředitel příbramského Hornického muzea Josef Velfl.

Jeden ze zakladatelů příbramské pobočky Občanského fóra Aleš Šteiner vzpomíná, že zrovna marodil a kamarádi z Prahy mu bouchali na okno. „ Co tady blbneš v pyžamu, vždyť je revoluce!“ vybavuje si okamžik, který ho vyhnal do ulic.

Dění v příbramském divadle zajišťovali herci Zdeněk Hess, Jiří Žák a pozdější redaktor televize Nova Jan Vávra. Z Prahy sem dorazil i herec Jan Přeučil, jehož otec František Přeučil byl v procesu s Miladou Horákovou odsouzen k doživotí.

Jedním z důsledků Sametové revoluce byla likvidace soch. Koncem prosince zmizel z centra Příbrami Klement Gottwald, který skončil v areálu Technických služeb. Podobný osud měly také sochy Pionýrky a Milicionáře.

Spustit audio