Jakub Svoboda se snaží, aby jídlo bylo hezčí. Jeho šťovík, hořčice i koriandr zdobí jídlo ve dvacítce vyhlášených restaurací
Jakub Svoboda pěstuje mikrobylinky, které dodává šéfkuchařům vyhlášených restaurací. Bylinkovou farmu si vybudoval v paneláku uprostřed Mělníka. Mladé výhonky zeleniny a bylinek pěstuje s minimální spotřebou vody a energií. Jsou krásné, jsou plné vitamínů a delikátně chutnají.
Jakub Svoboda pracoval celý život v gastronomii. Vystudoval hotelovou školu a vyzkoušel si různé pozice od číšníka, přes manažera až po šéfkuchaře. Rád objevuje novinky a zajímavé technologie v gastronomii a také inovativní vaření. Náhodou před lety na internetu narazil na články o pěstování mikrobylinek a to ho dovedlo až k vybudování vlastní bylinkové farmy.
Návštěvníka pěstírny překvapí, jak jsou prostory malé. „Je to pěstování vertikální, což znamená, že se ušetří spousta místa z důvodu toho, že je to v regálech nad sebou,“ vysvětluje Jakub Svoboda. V policích jsou vedle sebe vyrovnané řady malých květináčků, které jsou plné různě barevných bylinek.
Na malé ploše lze díky umělému osvětlení po celý rok pěstovat mnoho druhů zeleniny a téměř veškeré bylinky. Najdete zde různé druhy hořčice, červené i bílé zelí, kapustu, šťovík, hrášek, koriandr, ale také klasickou petržel.
Pěstování mikrobylinek se Jakub Svoboda věnuje už 8 let. Za tu dobu má za sebou hodně experimentování.
„Protože jsem začínal úplně od nuly, nemám zemědělskou školu, takže vlastně nejtěžší bylo vychytat, co každá ta rostlinka potřebuje,“ rozhlíží se Jakub Svoboda po řadách malých květináčků, kde právě klíčí hrášek. „Některá potřebuje víc vody, víc světla, některá míň světla, míň vody, takže nejtěžší bylo vychytat podle druhů, co která rostlinka má nejradši.“
Jak často Jakub Svoboda sklízí? A co mají vyhlášení šéfkuchaři nejraději? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka