Jaký byl rok 2022? Češi platí více za bydlení a potraviny, nejhůře na tom jsou chudší rodiny s dětmi

30. listopad 2022

Díky datům získaným společností PAQ Research máme k dispozici data za uplynulé měsíce. Jaký byl celý rok 2022? „Roční změna ukazuje, že domácnosti platí asi o 2 600 korun měsíčně více za bydlení. To znamená za energie, nájmy a hypotéky. A také více za potraviny,“ komentuje data sociolog Daniel Prokop. Jak se inflace a energetická krize projevily v hospodaření domácností? A jak ještě více ušetřit? Poslechněte si rozhovor.

Podle Prokopa je pozitivní, že poslední tři měsíce se situace příliš nemění. Nárůst výdajů se zpomalil, protože zpomalila i inflace a vyrovnal ho nárůst příjmů, zejména valorizace důchodů.

Zásadním zjištěním je, že nárůst výdajů na bydlení se neliší u chudých a bohatých domácností. Chudším domácnostem tyto výdaje narostly zhruba o 2 tisíce a bohatším zhruba o 3 tisíce. Roční změna však ukazuje zhoršení životní úrovně u chudších rodin s dětmi. Ty ze svého rodinného rozpočtu v průměru na bydlení dávají až 36 %.

Poslechněte si celý rozhovor.

Projekt Česko 2022: Život k nezaplacení staví na sociologických datech, která exkluzivně pro Český rozhlas sebrala a ve spolupráci s datovými novináři serveru iROZHLAS.cz analyzovala společnost PAQ Research.

Výsledky průzkumu i závěry, které z nich vyplývají, najdete na webu iROZHLAS.cz/zivot.

Život k nezaplacení (logo)
autoři: Tomáš Pancíř , Daniel Prokop , tec
Spustit audio

Související