Jan Hnízdil o tom, jak se vyrábí pacient

16. listopad 2012

S psychosomaticky orientovaným internistou a rehabilitačním lékařem MUDr. Janem Hnízdilem z Centra komplexní péče v Dobřichovicích jsme hovořili o tom, jak se vyrábí pacient.

Věnovali jsme se tomu, v čem spočívá podstata zdraví člověka. Povídali jsme si o tom, jak ho člověk ovlivňuje svým životním stylem. Probírali jsme problémy, které mívají lidé, protože dlouhodobě nerespektují stav své duše. Diskutovali jsme o tom, jak je možné tyto potíže řešit.

Podle Jana Hnízdila chodí člověk k doktorovi, když už nemůže dál, je nemocný. Nebo když už si s problémy neví rady, je bezradný. Spoléhá na to, že mu doktor poradí. Má na to školy, nejmodernější techniku a léky na všechny neduhy. Problém nastává, když doktor sice odhalí příčinu obtíží, přesto ale pomoci neumí, sám je bezradný.

Přitom se nejedná o žádné záhadné nemoci. Většinou jde o bolesti hlavy a zad, závratě, únavu, nespavost, vysoký tlak nebo zažívací obtíže. Moderní medicína by je měla hravě zvládnout. Nezvládá. A takový pacientů je pořád víc.

Čekárna u lékaře - ilustrační foto

Nemoc je informace

Každá nemoc je informace o tom, že člověk dělá ve svém životě nějakou chybu. Zdraví člověk závisí na tom, jak se chová k sobě i blízkým, jestli žije v harmonické rodině a společnosti. V psychosomaticky orientovaném pojetí lékaře jde v rámci léčby o to, aby lékař zjistil, co mají lidé udělat pro to, aby se uzdravili.

Celostní přístup chápe vztah těla a duše jako dva vzájemně propojené systémy, které fungují v přímých souvislostech. Celostní přístup probíhá formou podpůrných terapeutických rozhovorů, kterých se klient sám aktivně účastní.

Reprízováno 15. července 2013.

autoři: Alima Martinová , Jan Hnízdil
Spustit audio