Jan Kobylák z Berouna sbírá a maluje brouky, ilustrace teď vystavuje v Jesenici u Rakovníka

20. říjen 2021

Už odmala ho bavilo malování, nejkrásnějším dárkem pro něj byl skicák a pastelky. A to míval na základní škole trojku z kreslení! Když při výtvarné výchově jeho třídu dočasně učil malíř, nechal Honzu tvořit podle vlastní fantazie. Tehdy Jan Kobylák malování propadl. A není to zdaleka jediný jeho koníček. Rád cestuje a sbírá brouky.

Od prosklených krabic se sbírkami brouků z celého světa, se kterými jezdí po besedách, přecházíme k vedlejšímu stolu. „Tady tvořím, vidíte, že mám na stole dvě lampy, třetí, ultrafialová jim při práci dělá společnost. Při malování brouků záleží na dobrém světle. A nesmím zapomenout na mikroskop, ten je pro moji práci nezbytně nutný,“ ukazuje Jan Kobylák.

Občas mrkne do mikroskopu, pak zase maluje, ale nejdéle hodinu. „Začnou se mi rozbíhat oči, musím se dívat chvíli do dálky. Odpočinu si pět deset minut, udělám si kafíčko, pak sednu a pokračuju dál.“

Jan Kobylák s částí své sbírky brouků

Profesí je stavař. Koníčkem cestovatel, entomolog a malíř ilustrátor. „Obrázky mi vyšly třeba v knížce Příroda České republiky nebo v časopisech, u nás i v zahraničí.“

O detailech se radí s odborníky, v mnoha případech záleží na každém chloupku. „Vím, že jsem jediný na světě, kdo tuto tématiku maluje olejovými barvami. Jde to strašně pomalu. Když se podobný obrázek dělá kvaší nebo akvarelem, odhaduju to na 5 hodin. Mně to trvá 15 až 20 hodin. Používám techniku lazury, kdy kladu tenké vrstvy barev přes sebe, což ve výsledku dělá dojem tvaru a plasticity,“ dodává Jan Kobylák.

Jeho ilustrace si můžete až do 21. 11. 2021 prohlédnout na výstavě nazvané Příběh brouka ve Vlastivědném muzeu v Jesenici u Rakovníka.

Spustit audio