Jan Štěrba zapekl na briošce kozí sýr s jablečno-cibulovou marmeládou

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal přesunuli Pochoutky do kuchyně restaurace Chateau Mcely na Nymbursku. S šéfkuchařem Janem Štěrbou připravili zapečený kozí sýr na briošce s marmeládou z jablek a cibule a se salátkem a zálivkou z pampeliškového medu.

Dozvěděli jste se, kam jezdí šéfkuchaři na služební cestu a co tam dělají, kolik lidí je v jedné směně a kolik hodin dopředu je třeba se sejít v kuchyni. Jan Štěrba prozradil, jak se vaří i pro kočky na zámku a kde bývala kuchyně dřív.

Zapečený kozí sýr s jablečno-cibulovou marmeládou na briošce:
čerstvý kozí sýr, brioška (nebo toustový chléb), olivový olej, akátový med, 2 limetky, bílý vinný ocet, čerstvé lístky salátu, jablečno-cibulovou mardmeládu, rozinky do dozdobení, sůl a pepř

Zapečený kozí sýr s jablečno-cibulovou marmeládou na briošce - detail

Postup:
Vykrojíme briošku do tvaru kolečka, zprudka opečeme v troubě, nakrájíme si kozí sýr na 2 cm tlusté plátky, opepříme z obou stran, zakápneme akátovým medem, na briošku přidáme jablečno-cibulovou marmeládu a sýr položíme na ní, necháme zapéct v troubě na 215 °C 6 minut. Dozdobíme a podáváme.

Zálivka k sálátu:
větší polévková lžíce akátového medu, kůra z 2 limetek, olivový olej, šťáva z jedné limetky, pepř a sůl

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.