Jan Tománek: Po úraze jsem díky sportu začal cítit, že jsem zase kompletním člověkem

7. leden 2022

Jan Tománek patří k nejúspěšnějším multi-sportovním talentům vrcholového parasportu. Je několikanásobným Mistrem ČR, mistrem Evropy a v náročném triatlonovém závodě „Ironman“ trojjnásobným Mistrem světa. V současné době působí také jako lektor motivačních workshopů.

Jan Tománek nejprve vítězil v handcyclingových závodech evropských soutěžích. V současné době je především triatlonista a specialista na dálkové běhy na lyžích. Tento rodák z Dobříše je historicky prvním Čechem, který na sledgi reprezentoval Českou republiku na Světovém poháru v běžeckém lyžování handicapovaných.

Je také prvním Čechem, který dokázal na sledgi dokončit ČEZ Jizerskou 50 a Vasaloppet 90, nejdelší a nejnáročnější běžkařský závod na světě. Jeho osobní příběh může být motivací a podporou pro všechny, kdo čelí životním nesnázím. Ačkoliv na setkání dorazí na vozíku, čiší z něho tak pozitivní energie a nálada, že vás svým úsměvem doslova nakazí.

Láska ke sportu pomohla se přes problémy přenést

Honza Tománek se v patnácti letech stal účastníkem dopravní nehody, kdy ho srazil nepozorný řidič. Už před úrazem ale sportoval a najednou to nešlo. Byla to právě láska ke sportu, která mu pomohla se přes postižení přenést, a díky sportování později svůj handicap dokonce přestal úplně vnímat.

Krátce po úraze se samozřejmě musel s postižením naučit žít, ovládat vozík a postarat se sám o sebe. Ale stále mu něco chybělo. „V lidském životě je důležité myslet i na nějaké sebeuspokojení a seberealizaci. V okamžiku, kdy jsem začal plavat a trochu posilovat a později se svezl i na handbiku, jsem zase začal cítit, že jsem opět kompletním člověkem, se všemi klady a zápory“, jak dnes Honza vzpomíná. Pro lidský život jsou koníčky velmi důležité, jsou ventilem od tvrdé reality, kdy čelíme věcem, kterým ani čelit nechceme. Ale díky tomu, že máme prostor dělat něco, co nás baví a naplňuje, se můžeme od reality odstřihnout a přes problémy překlenout. U Honzy Tománka to zcela zafungovalo.

Život je v našich rukách

Dnes, kromě skvělých sportovních výkonů, ostatním pomáhá překonat náročná životní období jako lektor motivačních workshopů. Pokud se cítíte nespokojeni a chcete se svým životem v rámci novoročních předsevzetí něco udělat, jeho rady možná uvítáte.

Podle Honzy Tománka máme všichni volbu. Buď být pasivní v roli oběti anebo být aktivní a život aktivně tvořit. Neříkat „ono se stalo“, ale uvědomit si, že středem vesmíru jsme my. My sami si vše určujeme. A s tímto životním krédem Honza přistupuje ke každému problému a svou filozofii se snaží předávat také dál.

Novoroční poselství Honzy Tománka

A co radí těm, kteří mají deprese a potěšení ze života nemohou nalézt? „Buďte aktivní, najděte si něco, co vás baví a jděte za tím“.

Podle Honzy Tománka je hlavní problém v tom, že lidé neumí definovat své cíle. "Když se kohokoliv zeptáte, okamžitě vám vyjmenuje co vše je špatně a co nechce. Ale když se stejných lidí zeptáte, co chtějí a kam směřují, všichni tápou. Zaměřte se sami na sebe a dávejte si cíle. A posouvejme aktivně život dopředu.“

Spustit audio

Související