Jan Vebr kdysi lodě opravoval jako své hobby. Dnes provozuje úspěšný lodní servis

21. duben 2023

Jan Vebr od malička miluje lodě. Díky rodičům vyrůstal na Slapech a jako malý kluk objevoval výletů na malé lodičce. Svou první vysněnou loď si postavil už v 19 letech. Krátce po dokončení jí ale prodal, aby mohl koupit rodinný domek a zajistit tak rodinu. Láska k lodím si ale našla svou cestu. Dnes provozuje Jacht servis Vebr.

Jan Vebr má dnes ve svém lodním servisu běžně na starosti až 100 lodí. Garáž, kde kdysi začínal lodě opravovat, vyměnil za prostornou halu, kde s celou rodinou pečuje o plavidla, která jezdí po Slapské přehradě. Jeho příběh je o šikovnosti, odvaze, nadšení i troše štěstí.

Od malička miluje lodě. Díky rodičům vyrůstal na Slapech, kde měla rodina možnost pravidelně pobývat na podnikové chatě. Výlety na malé lodičce a pohled na širokou vodní hladinu ho už jako malého kluka navždy ovlivnily. Tatínek miloval lodě a Jan od něj získával první podněty. Ačkoliv tatínek preferoval pohodlný „hausbót“, Janovi se líbily plachetnice. V patnácti letech začínal lodě opravovat.

Svou první loď si postavil už v 19 letech a netušil, jak moc mu ovlivní život – profesní i rodinný. Kvůli zajištění své vlastní mladé rodiny totiž vysněnou loď prodal a peníze použil na koupi rodinného domku na Slapech, kde v garáži lodě ve volných chvílích začal opravovat. Ačkoliv původně vystudoval nábytkářskou průmyslovku, dnes má na Slapech svůj vlastní lodní servis, v místech, kde vyrůstal.

Jan Vebr si svůj Yacht servis Vebr vybudoval díky podpoře své rodiny a své lásce k lodím

Začínal v garáži a na dvorku rodinného domu

Po roce 1989 se u nás začalo vyskytovat množství starších lidí, jejichž majitelé se o lodě neuměli postarat nebo na jejich opravdu neměli čas. To byli první zákazníci. Díky své šikovnosti uměl opravit nejen samotné lodě, ale také se je naučil stavět a jako vystudovaný výrobce nábytku uměl krásně opravit a inovovat i interiéry.

Opravené lodě z původně maličkého rodinného servisu začaly opouštět oblast Slapské přehrady a dělaly reklamu i za hranicemi. Brzy se začali ohlašovat i další zákazníci ze zahraničí. Garáž i dvorek rodinného domu přestávaly svým prostorem stačit. K pronájmu blízké velké haly se ale Jan Vebr stále nemohl odhodlat. Byl by to krok do neznáma.

Občas zafunguje štěstěna i pomoc dalšího nadšence

Zdeněk Bergman je známý loďař, majitel společnosti Pražské Benátky a organizátor Svatojánských Navalis pod Karlovým mostem. Jeho repliky historických lodí jsou dnes velmi známé, ale je to částečně i díky Janu Vebrovi. Když totiž Zdeněk Bergman hledal někoho, kdo by mu repliku dávného dřevěného „Vodoucha“ postavil, vyhlédl si právě Jana Vebra.

Vyrobit repliku pro Jana Vebra problém nebyl, ale bylo nutné konečně vyřešit prostor, kde by se vyráběl. Právě Bergman svou energií a nadšením pro věc dodal Janu Vebrovi patřičnou odvahu, aby si velkou halu pronajal. „To dáš, to dáš!“ Dnes je mu Jan Vebr vděčný. Riskantní krok se vyplatil. Firma se přestěhovala do nových velkých prostor a mohla se dále úspěšně rozvíjet.

Jan Vebr začal lodě opravovat už ve svých 15 letech

Rodinná pohoda v práci i ve volném čase

Během zimy je u Vébrů v dnes již moderně zařízené hale zazimováno kolem 100 plavidel a na opravu sem přijíždí i repliky historických lodí. Práce je víc než dost. Přes zimu se provádí menší opravy, koncem dubna a po konci sezony počátkem října je ale nutné všechny lodě během několika dní odtahat majitelům na vodu a zaparkovat je u jednotlivých stání. To je občas docela náročné i díky počasí, které v tuto dobu takovýmto manévrům většinou moc nepřeje. Teplé oblečení a vysoké rybářské gumové kalhoty jsou pak pro práci naprostou nutností.

V létě pak přichází na řadu velké opravy lodí. Jan Vebr se dnes o svůj lodní servis stará s celou rodinou. Své nadšení po lodě totiž přenesl i na svou manželku Blanku, která se ve firmě stará o účetnictví. Syn Jan u lodí také vyrůstal. Má ale blíže spíše k motorům. A tak si oba Janové servis také rozdělili – Vebr senior se stará o plachetnice a interiéry, Vebr junior o motory a motorové čluny.

A jaké je tajemství fungující rodinné firmy? Podle Jana Vebra je především potřeba kolem sebe udržovat harmonické prostředí a nerozčilovat se…Pokud někdo na dovolenou odjíždí daleko od své profese, aby si odpočinul a změnil životní styl, u Vébrů je to naopak. Když si konečně odpočinou od lodí svých zákazníků, nasedají na loď svojí a na dovolenou vyráží po Vltavě.

Spustit audio