Jana a Ivan Schovancovi z Chocnějovic na Mladoboleslavsku jsou novými Gentlemany silnic. Zabránili v jízdě opilému řidiči

10. listopad 2022 15:00

Jana a Ivan Schovancovi dokázali díky své všímavosti zabránit v jízdě silně opilému řidiči. Získali za to nyní ocenění Gentleman silnic. Z rukou zástupců projektu a Policie ČR ho převzali 9. listopadu 2022 v Liberci. Jedná se již o 213. a 214. držitele titulu Gentleman silnic.

V únoru letošního roku zadržela policie v ulicích Ralska v okrese Česká Lípa staršího řidiče, který svou hazardní jízdou ohrožoval ostatní vozidla. Při dechové zkoušce nadýchal přes tři promile alkoholu. Jeho opilecká jízda skončila zásluhou Ivana a Jany Schovancových. Ti se nejprve domnívali, že kličkující řidič trpí zdravotními potížemi.

„Vypadalo to, jako by měl řidič nějaké zdravotní potíže. U kruhového objezdu nedokázal dostatečně otočit volantem a naboural do veřejného osvětlení,” popisuje pan Schovanec, který v tu chvíli seděl na sedadle spolujezdce vedle své manželky.

Muž měl ale v ruce otevřenou lahev piva a na místě spolujezdce dokonce celou basu. Zastavit se ho a sebrat mu klíče od auta se Schovancovým podařilo až na třetí pokus, a to po zběsilé honičce. Brzy na místo dorazila policejní hlídka, kterou manželé duchapřítomně kontaktovali. Ta opilce zadržela a podrobila ho dechové zkoušce. Bylo mu naměřeno neuvěřitelných 3,13 promile alkoholu.

„Pan Schovanec prokázal v náročné honičce nesmírnou statečnost, avšak nezvládl by nebezpečného řidiče zastavit bez své manželky. Jí patří náležitý obdiv za vynikající řidičské schopnosti,” uvedl vedoucí odboru služby dopravní policie Libereckého kraje Jaroslav Řehák.

Statečnost Schovancových ocenil také Jan Marek, ředitel projektu Gentleman silnic: „Odvaha a vytrvalost pana Schovance i jeho manželky, kteří několik kilometrů stíhali opilého řidiče, aby ho s nasazením vlastního zdraví zastavili, je bezesporu inspirující. Věříme, že tento příběh bude motivovat i ostatní řidiče, aby v podobných situacích jednali stejně statečně.”

autoři: Eva Malá , JMys | zdroj: Gentleman silnic
Spustit audio