Jana Dostálová: Éčka nejsou strašák

18. listopad 2013

S odborným garantem projektu Vím, co jím a piju prof. Ing. Janou Dostálovou, CSc. z Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha jsme mluvili o éčkách v potravinách.

Zaměřili jsme se na to, o jaké látky se jedná. Věnovali jsme se tomu, jestli ohrožují zdraví člověka.

Je na místě hysterie panující kolem přidávání látek označených kódem E, populárně „éček“, do potravin? Éčka viníme z rakoviny, alergií, hyperaktivity a kdoví čeho ještě.

Nevhodná strava je horší než „éčka“

Málokdo se však už zamyslí nad tím, že polovina české populace umírá na srdečně-cévní onemocnění a každým rokem přibývá 20 000 diabetiků. V obou případech je zpravidla na vině nevhodná skladba stravy, nikoliv přídané látky.

Nakupování (ilustrační foto)

Názory na rizika spojená s potravinami se významně liší. Zatímco laikové spatřují největší nebezpečí v chemické kontaminaci a přídatných látkách – tzv. „éčkách“, odborná veřejnost tyto aspekty naopak upozaďuje.

Lékaři ze všech oblastí i odborníci na výživu a potravinářství se shodují, že největší riziko představuje nevyvážené stravování. Jedná se o vysoký příjem energie a nevhodný poměr jednotlivých živin ve stravě. Riziková je například zvýšená konzumace rizikových tuků na úkor prospěšných tuků, vysoký příjem cukru, nedostatečný příjem vlákniny apod.

Množství „éček“ v potravinách stanovuje vyhláška

Nutno dodat, že množství přídatných látek, které je možno přidávat do potravin, je stanoveno vyhláškou. Výživové složení potravy si každý člověk musí hlídat sám.

Maso (ilustrační foto)

Je samozřejmě jednodušší hledat na obalech potravin kód E, než se snažit porozumět tabulce výživového složení. „Pokud chce však zákazník přistupovat k nákupu potravin skutečně zodpovědně, výživové složení by při volbě dané potraviny mělo být na prvním místě,“ dodává profesorka Jana Dostálová.

autoři: Alima Martinová , Jana Dostálová
Spustit audio