Jana Havelková chtěla původně pomoci jedné mamince v nouzi. Dnes na Příbramsku organizuje pomoc pro stovky rodin

2. červen 2022

Jana Havelková je pro mnohé lidi hrdinkou. Pomáhá všem, kdo to potřebují, ať už mají hluboko do kapsy nebo jim shořel dům. Před osmi lety založila spolek Radost Příbramáčkům, jehož prostřednictvím pořádá sbírky oblečení, jídla i hraček. Za obětavou práci získala Cenu hejtmanky Středočeského kraje.

Sklad spolku Radost Příbramáčkům najdete v centru města. Na policích jsou pečlivě roztříděné trvanlivé potraviny, dětská kosmetika, hračky i oblečení. V rohu jsou zaparkované kočárky a o kus dál stojí dětská postýlka. Použité, ale stále ještě pěkné věci, sem věnovali dobří lidé z Příbrami a okolí. Potraviny pocházejí z potravinové banky v Modleticích a z dalších sbírek. Jana Havelková tady s dalšími dobrovolníky ze spolku připravuje balíky, které budou mít pro obdarované maminky cenu zlata.

Jana je profesí zdravotní sestra na chirurgii v příbramské nemocnici a doma má dva malé kluky, takže volného času nemá mnoho. Přesto několikrát za týden nasedá do auta a veze balíky tam, kam je zrovna potřeba. Nezištnou pomoc považuje za svého koníčka. Někdy se u toho opravdu nadře. S plným autem se během dne několikrát otočí. Teď právě do auta nakládá krabice s trvanlivými potravinami. Najdete v nich dětské přesnídávky, kojenecká mléka i těstoviny. Na zadním sedadle leží dětské plenky, taška plná povlečení na lůžko i balík oblečení pro staršího chlapce.

Jana Havelková přivezla vybavení pro maminky z azylového domu v Příbrami

Jana odhaduje, že už rozvezla desítky tun pomoci. „Spolek se snaží pomáhat všem, takže mezi těmi, kterým pomáháme, jsou i staří lidé,“ vysvětluje Jana. „Dnes je hodně starých lidí, kteří mají malé důchody, nemají často na jídlo, aby jim celý měsíc vystačilo.“ Příběhy obdarovaných Jana zná a ví dobře, komu a proč pomáhá. Spolek tak má jistotu, že pomoc jde opravdu potřebným.

Pro děti z dětského domova Pepa organizuje oslavy narozenin. „Jana je náš anděl, velmi vzácný člověk, protože ona pomáhá všem lidem,“ usmívá se ředitelka domova Věra Splítková. Připomíná, že Jana nezajišťuje jen materiální pomoc, ale snaží se děti podpořit i na jejich cestě do dospělosti. „Jedna naše dívenka, která už dětský domov opustila a vystudovala střední zdravotnickou školu, teď chodí na chirurgii k Janě na praxi a bude tam nejspíš i pracovat. Pracuje i u Jany ve spolku, takže ji vlastně doprovází dál životem.“

Spustit audio