Jana Havrdová: Cvičení je lék, pohodlí a lenost hoďte za hlavu

26. září 2013

S prezidentkou Českého svazu aerobiku, fitness a tance a spoluzakladatelkou iniciativy Česko se hýbe Mgr. Janou Havrdovou jsme si povídali o tom, jak by se měl člověk správně hýbat.

Probírali jsme důvody, proč lidé nemají dostatek pohybové aktivity. Zabývali jsme se tím, jak je možné se sportem začít. A věnovali jsme se přínosům, které to pro život člověka i jeho zdraví má.

Statistiky fyzické kondice naší populace uvádějí zcela hrozivá čísla o počtu dospělých i dětí trpících nadváhou nebo obezitou. S bolestmi zad se za svůj život potká téměř každý dospělý.

Nejtěžší je udělat první krok ke sportu

Každý z nás bezpečně ví, že by měl upravit svůj jídelníček a zvýšit množství pohybu. Málokdo si je však jistý, jak se správně hýbat a jen hrstka se opravdu odhodlá udělat první krok. Na otázku proč tomu tak je, není snadná odpověď. S největší pravděpodobností jde hlavně o pohodlí a lenost.

Logo

Vězte, že pokud se stane pravidelnou součástí vašeho života, budete se cítit mnohem lépe, zdravěji a pokud si budete moci za pár týdnů či měsíců koupit ještě o jedno či více velikostí menší oblečení, s pohybem už nikdy nepřestanete.

Česko se hýbe

Projekt Česko se hýbe má za sebou už mnoho akcí, na kterých lidem nabízí dostupné sportovní aktivity. Každým rokem organizuje Den otevřených dveří ve fitness centrech. Lidé si tak mohou zdarma vyzkoušet po celý den jakékoli fitness centrum, které je zařazeno v projektu.

Nyní se projekt zaměřuje hlavně na děti. Průzkumy Společnosti pro výživu ukazují, že nadváhou trpí 15 procent dětí ve věku od sedmi do deseti let a až 13 procent dětí ve věku od deseti do čtrnácti let. Se zvyšujícím se věkem dětí přechází stále vyšší procento k obezitě dospělých. Nadváha a obezita v naší republice postihuje už více než polovinu dospělých.

Zdroj informací: Lidové noviny

autoři: Alima Martinová , Iva Hofmannová , Jana Havrdová
Spustit audio