Jana Ohnesorg se osobně setkala s hercem Davidem Suchetem, představitelem slavného Hercula Poirota

7. srpen 2023, aktualizováno

Smrt na Nilu, Pět malých prasátek, Vražda v Orient-expresu, Není kouře bez ohýnku… Četli jste některou z detektivek Agathy Christie? Myslím, že málokdo řekne ne. V Rudné u Prahy žije Jana Ohnesorg, která její knihy přečetla všechny, některé přeložila a taky se setkala s nejznámějším představitelem Hercula Poirota, Davidem Suchetem, i s vnukem slavné spisovatelky Mathewem Prichardem. Jana je totiž předsedkyní Společnosti Agathy Christie v České republice.

Společnost Agathy Christie (SAC) u nás, coby sdružení fanoušků této spisovatelky, existuje už čtvrt století. Původně bylo pobočkou britské společnosti. Dnes je pravděpodobně jediným takovým uskupením na světě.

Old Swan Hotel Harrogate, bývalé Hydro, kde A.Ch. trávila 10 z 11 dní v prosinci 1926 při svém zmizení

Janu Ohnesorg, maminku tří dětí, spisovatelka okouzlila už v dobách vysokoškolských studií. 16 let je předsedkyní SAC. Přeložila několik knih A. Christie, například Nedokončený portrét, který spisovatelka vydala pod pseudonymem Mary Westmacott, román Muž v hnědém obleku, Cestující do Frankturtu a několik povídek. Navštěvuje místa s Agathou spojená. V lázních Harrogate, kam se Agatha uchýlila při svém záhadném zmizení, se Janě poštěstilo bydlet nejen ve stejném hotelu, ale dokonce i ve stejném pokoji, jako Agatha.

Někteří lidé nahlížejí na Agathu Christie jako na vetchou stařenku píšící knihy: „Ale ona psala knihy už před třicítkou a na svou dobu byla velmi moderní,“ říká Jana Ohnesorg, „surfovala, plavala v moři, jezdila na kolečkových bruslích, ráda létala.“

Předání čestného členství vnukovi A.Christie, Mathewu Prichardovi

Kromě hry na klavír a zpěvu bylo psaní velkou zálibou Agathy Christie. Její prvotina Záhada na zámku Styles vyšla v roce 1920. Možná i díky poznámce její sestry: Vsadím se, že nedokážeš napsat detektivku…

Agatha Christie měla neuvěřitelnou fantazii. Kolik napsala knih? To se přesně neví, určitě přes 80. Připočítat musíme romány, které napsala pod pseudonymem, a taky povídky. „Její dědicové občas objeví nějakou novou, třeba nedokončenou, a tak počtem zase zamíchají,“ směje se Jana.

Hrob A.Christie v Cholsey

A proč se knihy Agathy Christie, která se narodila v roce 1890, stále tolik čtou? Nejsou dlouhé, překombinované, vystupují v nich sympatičtí hrdinové, netečou v nich „potoky krve“. Prostě, dají se číst znovu a znovu.

Kde získala Agatha Christie znalosti jedů, které využívala ve svých knihách? A po které Češce a proč pojmenovala jednu z postav v detektivce Viděla jsem vraždu? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio