Jana Rychterová zpívá, moderuje, ale oblíbenou motorku musela dát na chvíli k ledu

4. říjen 2021, aktualizováno

Zpěvačka Jana Rychterová moderuje v Rádiu Junior, na Dvojce Českého rozhlasu ji můžete slyšet jako moderátorku Nočního Mikrofóra. Koncertuje, otužuje se a její videoklip Víno se stal hitem rodičů v období distanční výuky.

Jana žije v Dobřejovicích v okrese Praha - východ. Co dělá, když se nevěnuje práci v rozhlase? „Obvykle někde zpívám, to znamená, že buď vystupuju pro dospělé se svojí kapelou, nebo trdluju na vystoupení pro mrňata. A jinak jezdím na motorce, běhám nebo plavu. A ráda se válím. Jak já se ráda válím! Ale na to už nezbývá čas,“ píše Jana na webu Rádia Junior.

Jana Rychterová

Vystudovala pedagogickou fakultu, několik let učila, složila první písničky pro děti, a když se pak rozhodovala mezi zpěvem a pedagogickou činností, vyhrálo zpívání. Pro děti i pro dospělé. V roce 2000 vydala první album, jmenovalo se Hrátky s češtinou a s dopravní výchovou, dodnes se používá při výuce.

Jana hraje na kytaru, skládá písně plné humoru se špetkou cynismu, i ty chmurnější, ve kterých ovšem nechybí jiskřička naděje. Jedním z jejích projektů je vokální duo Two Voices: „Zpívám s Dájou Šimíčkovou, a textuju slavné, dostatečně mrtvé autory, aby se nemohli bránit. Zpíváme jejich původně orchestrální díla. Šavlový tanec o krádežích, Na krásném modrém Dunaji o jídle, Bachova Badinerie je o cestování s navigací, prostě si z toho děláme blázny. Ale je tam i pár seriózních básnických textů.“

Jana Rychterová bydlí na venkově, ráda jezdí na motorce a otužuje se

Do metropole Jana dojíždí z Dobřejovic. „To je krásná vesnička kousek od Prahy, a je tam prostě dobře. Máme tam rybník, do kterého se chodím koupat hlavně v zimě, protože jsem si vytvořila takový příjemný návyk, ještě dřív, než to začalo být v módě, a začala jsem se otužovat. Já, teplomilec, chodím plavat taky do Vltavy!“

Nejraději cestuje na motorce, i když kvůli nedávné nehodě, kterou připomíná dlouhá jizva na Janině ruce, si musí dát chvíli pauzu. „Rehabilituju, ale už taky hraju, kytara je obrovská motivace!“

Zatím poslední album vyšlo Janě sice v roce 2019, v době distanční výuky ale napsala píseň Víno. Stal se z ní hit. „Vzniklo to úplnou náhodou, když jsem si na sociálních sítích četla stesky jedné mé kamarádky, která se hroutila z toho, že musí zastávat všechny ty funkce: učitelka, matka, kuchařka, ředitelka školy a tak, a mě to její povídání a stesky inspirovaly. A složila jsem píseň Víno.

Řekla jsem si, že k tomu udělám takový ‚sranda‘ videoklip. Nevěděla jsem, co na sebe, co s hlavou, tak jsem zůstala v noční košili, omotala si hlavu ručníkem, poprosila jsem svého klavíristu Radima Linharta, aby mi k tomu natočil hudební základ a natočila jsem to celé na notebookovou kameru na jeden zátah. Samozřejmě jsem to točila asi pětadvacetkrát, vypila jsem u toho hektolitry čaje, aby to vypadalo jako to víno, protože kdybych pila skutečné víno, byla bych brzy pod obraz.

Nakonec se z videoklipu stal takzvaný virál, začal se nekontrolovatelně šířit a vidělo ho asi 3 a půl milionu diváků, což mě naprosto šokovalo. Protože já mám několik videoklipů, které stály peníze, zabraly spoustu času, vymýšlení, bylo to pracné, dala jsem si na nich záležet. Vidíte, a úspěch mělo Víno,“ směje se Jana Rychterová.

A ještě jeden úspěch: v hitparádě Česká dvanáctka Českého rozhlasu se hitem roku 2020 stala Janina píseň Argentinec.

Spustit audio