Jana Skalová: Jak nevytvořit z dítěte budoucího pacienta? Nedělat pohyb za něj

1. říjen 2013

S dětskou fyzioterapeutkou Janou Skalovou jsme si povídali o tom, jak by měl vypadat zdravý pohyb našich dětí. Zaměřili jsme se na to, jak probíhá pohybový vývoj nejmenších.

Probírali jsme, čím vším jim dospělí mohou nevědomě uškodit a jak je tomu možné předejít.

Pohybový vývoj dítěte můžeme přirovnat ke stavbě domu nebo ke školní docházce. Dobrý stavitel tvoří dům od pevných základů postupně patro po patru. Dobře ví, že práce na každém patře potřebuje svůj čas.

„Tímto apeluji na všechny, kteří si myslí, že některé pohybové vzorce od narození do doby samostatné chůze může dítě vůbec nedělat anebo je jakkoliv prohodit. Může, ale když se to stane, odrazí se to na fyzickém těle člověka,“ říká fyzioterapeutka Jana Skalová.

Základem je nedělat pohyb za dítě

Důležité je dítě neposazovat, nepostavovat, nevodit za ruce, dokud tyto polohové situace nezvládne samo od sebe. Jestliže v daném časovém odbobí nezvládá dítě to, co by mělo, je lepší se poradit s odborníkem.

Jana Skalová s batoletem

Důležité jsou i pomůcky. Je vhodné používat dostatečně prostorově velké kočárky s dobrým pružením. „Nepoužívejte chodítka, hopsátka, odrážedla, kýble na koupání. Všechny ostatní mobilní pomůcky jako jsou autosedačky, polohovací lehátka, šátky, baby vaky je vhodné používat jen na nezbytně nutnou dobu,“ konstatuje Jana Skalová.

Velké roznožení nožiček je nezdravé

Podle Jany Skalové není také vhodné používat nosítka, ve kterých jsou děti ve vertikální poloze s roznoženými nožičkami. Velké roznožení nožiček není dobré pro vývoj kyčlí. Přetížení páteře v kolmé poloze rovněž není vhodné.

„Nejdůležitější je neporovnávat pohybový vývoj svého dítěte s jiným, byť stejně starým človíčkem. Každý je originál a potřebuje tedy originální přístup,“ uzavírá Jana Skalová.

Zdroj informací: 
kniha S láskou ke zdravému pohybu našich dětí: naslouchání jejich dokonalosti
(Jana Skalová, Dana Raunerová)

Spustit audio