Jarmila miluje kočky. Doma jich má přes devadesát

14. prosinec 2019

Na první pohled obyčejný dům, řekli byste. Uvnitř je to ale hotové kočičí království. A pro zbídačené kočky z ulice možná taky ráj.  

Jarmila Tauberová se spolu s manželem před 35 lety nastěhovala do domu po rodičích na Orlickém nábřeží v Chocni. A protože se tam občas nějaká ta myška objevila, zatoulanou kočku si Tauberovi na svojí zahradě rádi nechali. „Pak ale přišla další kočka a další, nechtěli jsme je vyhánět, bylo nám jich líto. A tak nám postupně přibývaly,“ říká s úsměvem Jarmila Tauberová.

Po pár letech se už Tauberovi starali o třicet koček. „Samozřejmě jsme potřebovali nějakou podporu, proto jsme si zažili kočičí útulek,“ vysvětluje chovatelka. Ten dnes funguje jako zapsaný spolek pro názvem Mňau SOS. Stará se o zvířata bez domova, především o kočky, které byly nalezené a odchycené na ulicích, nebo odložené někde v krabici. Ve většině případů jde o kočky s různým onemocněním nebo zraněním. 

Kočičí vyprávění

Manželé Tauberovi kočkám poskytují veterinární péči a důstojné zázemí. Na zahradě domu, kterému místní neřeknou jinak než „kočičí“, mají několik zaplocených výběhů, z nichž vede tunel přímo do domu. Kočky se tak mohou pohybovat podle libosti, oplocený pozemek ale neopouštějí.

Zvířata jsou kastrovaná. Kočky Tauberovi nabízejí k adopci, jejich fotografie zveřejňují na webových stránkách spolku. Ten ale samozřejmě vítá i finanční podporu, a tak nabízí také adopci koček na dálku. V současné době je kapacita útulku naplněna, nová zvířata přijímat nemůže.

Jarmila Tauberová a jedna z devadesáti koček, o které pečuje

Jarmila Tauberová se kočkám věnuje celou svojí duší a využívá je i pro felinoterapii. S kočkami navštěvuje domov seniorů. V roce 2014 založila chovatelský kroužek pro děti, který funguje při Základní škola Mistra Choceňského v Kollárově ulici. Jarmila Tauberová píše také příběhy, poutavé povídky o kočičím životě nebo osudech jednotlivých koček, které v kočičím domě nad Tichou Orlicí našly domov, si můžete přečíst na webu spolku Mňau SOS.

Spustit audio