Jarní řez meruněk, broskvoní a dalších peckovin se dělá v době od rašení do květu. Je to v pořádku?

31. březen 2023

Lidé se nás ptají, jestli je normální, že někdo na zahradě či v sadu řeže ovocné stromy v době květu. Nejde jim to na rozum a zdá se jim to být proti přírodě. Je to ale v pořádku. Teplomilné druhy peckovin, tedy meruňky a broskvoně, odborníci doporučují řezat právě na jaře v době květu. Zejména ve středních a vyšších polohách. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Ano, u peckovin je to nejlepší období pro řez. Když řežeme v době květu, vidíme, jak velkou násadu květů na větvích necháváme. Snižujeme tím také riziko, že by stromy postihl klejotok. To je slizovitý lepkavý výtok z trhlin a ran listnatých stromů. Na vzduchu výtok tuhne v gumovitou, žlutavě až černohnědě zbarvenou hmotu. Vyskytuje se především právě u peckovin. Nejvíce u broskvoní, třešní a višní, méně u meruněk a slivoní. U starších stromů je jen velice těžko léčitelný.

Mladá broskvoň ze školky

Pokud peckoviny prořežeme v době od rašení do květu, rány i na silnějších větvích se dobře hojí. Kdybychom ale nechtěli o květy obírat včely, a máme na zahradě jen jeden dva stromy, ořežeme peckoviny až po odkvetení. A zase, vidíme kolik plůdků zůstalo na větvích, to nám napoví, jak moc řezat. Ve stejnou dobu řežeme i modré peckoviny a třešně, višně.

Pokud ovšem máme plný sad peckovin, musíme se do řezání pustit včas, právě v době od rašení do květu, jinak to nestihneme včas.

U peckovin teplomilných (meruňky, broskvoně) je dobré rány zamazat, zejména ty větší, aby do ran nevnikaly infekce, popřípadě škůdci.

Stromky nově vysazené nebo stromky mladé tvarujeme o něco dříve, v období těsně před rašením.

Další informace si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související