Jarní výkyvy počasí jsou zrádné a jejich podceněním si můžete přivodit problémy s močovým měchýřem

27. březen 2019

Mnoho lidí má během zimního období problémy s močovým měchýřem, močovými cestami nebo ledvinami. Jestliže jste v zimním období žádné potíže neměli, pijete dostatek tekutin a teple se oblékáte, není ale ještě vyhráno. O močový měchýř je nutné se starat celoročně. Radí MUDr. Petr Grenar.

Právě nyní ale probíhá další zátěžové období – jaro! První jarní dny letošního roku sice přinesly teplé sluneční počasí, ale jenom na chvilku. A letošní rok není výjimkou. Výkyvy počasí a vysílení organismu po zimě jsou hlavními rizikovými faktory.

Za problémy s močovým měchýřem na jaře se často můžeme sami

Důvodů, proč se právě na jaře objevují problémy s močovým měchýře, je několik. Některé jsou objektivní a nemůžeme je ovlivnit -  máme zimy dost, jsme unavení a máme sníženou hladinu vitamínů. Problém je, že se často až příliš těšíme na jaro. Zimní mrazy nás přiměly teple se oblékat a pít dostatek tekutin. Nyní na jaře už často podceníme prevenci a méně se oblékáme. Jarní počasí je v březnu a dubnu nestále. Výkyvy počasí jsou téměř denní a teploty se mění i během jednoho dne. A pak se lehce stane, že vyrazíme málo oděni do práce, do přírody nebo na výlet. Problém je, že když začneme pociťovat na těle chlad a teprve poté se oblékneme, je už většinou pozdě. Tělo již prochladlo, proces infekce v oblasti močových cest již započal a začne se dále rozvíjet. První prevence je tedy oblečení.

Nepodceňujte jarní prochladlé meze a teplé ponožky raději noste i v březnu

Velkým problém na jaře jsou lavičky a meze… I když je už hezké teplejší počasí, jsou stále ještě prochladlé a pokud na ně usedneme nechráněni, stačí krátký pobyt a opět může dojít k prostydnutí.   Může se jednat o pouhé minuty a dochází k prostydnutí. A nejčastější příčinou infekcí močových cest a močového měchýře právě chlad. Největším problémem ale je, pokud nemáme z hlediska oblečen ošetřené dolní končetiny a hlavně chodidla. Pokud se často v lidové moudrosti říká: „Chce to klid a nohy v teple“, na jaře to platí dvojnásob. Od nohou nejčastěji nastydneme. A nejedná se pouze o močový měchýř. Je to nebezpečné i pro ženy, které takto mohou získat různé gynekologické záněty.

První pomoc? Teplá vana, hodně tekutin, teplé ponožky a klid!

Pokud se vrátíme prokřehlí z výletu a jarní sluníčko se během odpoledne změnilo na načekaný aprílový chladný déšť, v prvé řadě je nutné se prohřát. Dát si co nejdříve teplou vanu, teple se obléct, vypít dostatek teplých tekutin, obléci si teplé ponožky…A dopřát si jeden nebo dva dny klidový režim. Pokud do dvou dnů není zlepšení, je vždy potřeba s ranní močí navštívit svého praktického lékaře a udělat důkladné vyšetření, zdali se nejedná již o vážnější problém. Teplá koupel může pomoci ihned po prochladnutí. Nedoporučuji ji ale v případě, že jsou již bolesti v podbřišku a zvýšená teplota.

Spustit audio