Jarní výkyvy počasí jsou zrádné a jejich podceněním si můžete přivodit problémy s močovým měchýřem

8. duben 2020

Mnoho lidí má během zimního období problémy s močovým měchýřem, močovými cestami nebo ledvinami. Jestliže jste v zimním období žádné potíže neměli, pijete dostatek tekutin a teple se oblékáte, není ale ještě vyhráno. O močový měchýř je nutné se starat celoročně. Radí MUDr. Petr Grenar.

Právě nyní ale probíhá další zátěžové období – jaro! První jarní dny letošního roku sice přinesly teplé sluneční počasí, ale jenom na chvilku. A letošní rok není výjimkou. Výkyvy počasí a vysílení organismu po zimě jsou hlavními rizikovými faktory.

Za problémy s močovým měchýřem na jaře se často můžeme sami

Důvodů, proč se právě na jaře objevují problémy s močovým měchýře, je několik. Některé jsou objektivní a nemůžeme je ovlivnit - máme zimy dost, jsme unavení a máme sníženou hladinu vitamínů. Problém je, že se často až příliš těšíme na jaro. Zimní mrazy nás přiměly teple se oblékat a pít dostatek tekutin.

Nyní na jaře už často podceníme prevenci a méně se oblékáme. Jarní počasí je v březnu a dubnu nestálé. Výkyvy počasí jsou téměř denní a teploty se mění i během jednoho dne. A pak se lehce stane, že vyrazíme málo oděni do práce, do přírody nebo na výlet.

Problém je, že když začneme pociťovat na těle chlad a teprve poté se oblékneme, je už většinou pozdě. Tělo již prochladlo, proces infekce v oblasti močových cest již započal a začne se dále rozvíjet. První prevence je tedy oblečení.

Nepodceňujte jarní prochladlé meze a teplé ponožky raději noste i v dubnu

Velkým problém na jaře jsou lavičky a meze. I když je už hezké teplejší počasí, jsou stále ještě prochladlé a pokud na ně usedneme nechráněni, stačí krátký pobyt a opět může dojít k prostydnutí. Může se jednat o pouhé minuty a dochází k prostydnutí. A nejčastější příčinou infekcí močových cest a močového měchýře právě chlad.

Největším problémem ale je, pokud nemáme z hlediska oblečen ošetřené dolní končetiny a hlavně chodidla. Pokud se často v lidové moudrosti říká: „Chce to klid a nohy v teple“, na jaře to platí dvojnásob. Od nohou nejčastěji nastydneme. A nejedná se pouze o močový měchýř. Je to nebezpečné i pro ženy, které takto mohou získat různé gynekologické záněty.

První pomoc? Teplá vana, hodně tekutin, teplé ponožky a klid!

Pokud se vrátíme prokřehlí z výletu a jarní sluníčko se během odpoledne změnilo na načekaný aprílový chladný déšť, v prvé řadě je nutné se prohřát. Dát si co nejdříve teplou vanu, teple se obléct, vypít dostatek teplých tekutin, obléci si teplé ponožky. A dopřát si jeden nebo dva dny klidový režim.

Pokud do dvou dnů není zlepšení, je vždy potřeba s ranní močí navštívit svého praktického lékaře a udělat důkladné vyšetření, zdali se nejedná již o vážnější problém. Teplá koupel může pomoci ihned po prochladnutí. Nedoporučuji ji ale v případě, že jsou již bolesti v podbřišku a zvýšená teplota.

Spustit audio