Jarní výsadba ovocných keřů. S darovaným keřem si od sousedů můžete přinést i problém

S příchodem jara se na trhu objevuje široký sortiment ovocných i okrasných dřevin. S jakými druhy sadby ovocných keřů se můžeme setkat? Budeme sklízet plody ještě letos? A co dary od sousedů v podobě ovocných keřů, přijmout, nepřijmout? Odpoví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Sadba maliníku může být prostokořenná, přímo dobývaná z půdy (na podzim v říjnu a listopadu, na jaře od března až do začátku května), nebo kontejnerovaná (k dostání prakticky celý rok). To samé platí pro ostružiník, jen prostokořenná sadba se téměř neprodává.

Pěstují se maliníky jednou plodící nebo remontantní. U jednou plodících maliníků v roce výsadby naroste prut, který na začátku léta následujícího roku pokvete a zaplodí. Plodí-li maliník na nových letorostech, na jejich koncích, takovou odrůdu nazýváme remontantní.

Ostružiny přinesou úrodu příští rok na prutu, který narostl v této sezoně. Odrůdy plodící na výhonu v roce, kdy vyrostl, jsou zatím jen raritou.

Se sadbou od souseda si můžeme přinést škůdce (bejlomorka, žlabatka – tvoří nádorky na výhonu), nebo virózní sadbu. Když totiž maliník či ostružiník vytváří mnoho sazenic, bývá napadený virózou – metlovitostí. Ta je snadno přenosná na zdravé rostliny v okolí.

Rybízy

Kontejnerovanou sadbu rybízu můžeme vysazovat po celý rok

Při přesunu keřů ze zahrad sousedů si můžeme přinést virové choroby (např. zvrat černého rybízu), nebo roztoče (vlnovník rybízový). Z laického pohledu jsou pupeny jím napadené krásně velké, slibují slušný výnos. Tento roztoč přenáší i virózy.

Sadbu prostokořennou vysazujeme na podzim od 20. září a na jaře podle průběhu vegetace, kontejnerovanou po celý rok. To se týká jak formy keřové, tak i stromků.

Další drobné ovoce

Sadba různých druhů drobného ovoce je dostupná ponejvíce v kontejnerech, a to po celou sezonu. Prostokořenné lze koupit lísky, okrajově zimolezy. Kontejnerované sazenice se ujímají lépe. Jen nesmí být v nádobě příliš dlouho, aby nevytvořily okolo celého vnitřního povrchu ‚mech‘, neobalily ho kořeny a jemnými kořínky. U těch může být přesazení problematické. Ale vyřešit se to dá rozvolněním kořínků nebo rozseknutím tohoto balu.“

Čím se řídit při výběru ovocných keřů a kdy je vysadit, když stále ještě hrozí noční mrazíky? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.