Jaromír Jágr před 30 lety poprvé nastoupil v lize. O přestávce zápasu si dal chleba se sádlem

13. září 2018 17:39

V Hnidousích ( dnes v jedné z kladenských čtvrtí) na malém plácku vodil s tenisákem tátu, a když nepomáhal na poli, dělal dřepy, aby byl nejlepší na světě. To se Jaromíru Jágrovi povedlo a dnes je to 30 let od jeho prvního startu v československé lize. Bylo mu 16 let a jeho začátky mezi dospělými mimo led byly i komické.

„Když jsme hráli v Litvínově a uběhla třetina a Jarda si vyndal chleba se sádlem a začal ho o přestávce jíst. Přišel trenér Eduard Novák, že si dělá legraci, tak to zabalil, ale dal gól nebo dva,“ vzpomínal na Jágrovi začátky Josef Zajíc, jeho tehdejší spoluhráč.

Jágr začal v lize s číslem 15 na dresu. Na ledě vždy vydržel trénovat dlouho, to letní příprava se spoluhráči přinášela další komické chvilky.

„Na rozdíl od toho, co se říká, tak já ho vnímám, jak trénoval v létě. Ačkoli přišel jako 16letý bažant, tak na letních trénincích se mu moc nechtělo, byl obrovsky opatrný. Všichni jsme tehdy makali navíc, ale oddílové tréninky znamenaly, že při běhu se schoval do křoví a počkal. S Robertem Holíkem snili o NHL, nosili čepice a tak,“ vypráví bývalý spoluhráč.

„Do posilovny se mu chodit nechtělo, ale jednou jsme šli na vzpírání nohou a on si naložil stejně jako Michal Mádl, který vytlačil 200 kilo. A tenhle mladý kluk si tam vlezl a měl tu samou sílu,“ směje se po letech Zajíc. 

Samorost i chladnokrevný počtář

Jágr se prosadil mezi dospělými rychle. A když mu bylo 18 let, v rozhovoru s titulkem Samorost na ledovém gruntu reagoval na to, jestli je opravdu tak svérázný.

„Podívejte se, už od dorostu hraju, jak hraju. Trenéři mi nic nevytýkají a neurčují mi, co mám na ledě dělat. Stejně bych si hrál po svém,“ říkal mladý Jaromír Jágr.

Okupace v roce 1968 inspirovala i Jaromíra Jágra při výběru čísla

Rozhovor měl podtitulek Hokejový fanatik a chladnokrevný počtář. A už tehdy měl Jágr jasno, že se vrátí do Československa.

„Byla by blbost, abych zůstával někde v Americe nebo v Kanadě. Vydělané peníze bych si přivezl k nám, v našich poměrech by znamenaly mnohem víc,“ řekl tehdy Jágr reportérovi Danielu Packovi.

To bylo dávno po Jágrově první brance v československé lize. Překonal Dominika Haška, který tehdy chytal za Pardubice. „To už se nedá moc dohledat, co? Tak napište, že jsem mu dal tři,“ žertoval v dalším rozhovoru.

Jaromír Jágr v dresu Rytířů

Teď je po letech zpátky v Kladně a datum jeho první startu za dospělé Kladno známe, bylo to 13. září 1988 - před třiceti lety. Jeho poslední zápas je zatím, zdá se, v nedohlednu.

Spustit audio