Jaroslav Monček uvařil tafelspitz, ochutnala Markéta Hrubešová

Pochoutky na talíři se přesunuly do stylové restaurace Kočár z Vídně, kterou najdete v Saském dvoře na Malé Straně v Praze. Vaří tam rakouskou kuchyni. Jedním z místních slavných jídel, které prý miloval i císařpán František Josef I., je tafelspitz. Ochutnala ho Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal i herečka Markéta Hrubešová.

Tafelspitz se šťouchanými bramborami, křenovou a pažitkovou omáčkou

Tafelspitz:

Ingredience
  • 1,5 kg květové hovězí špičky
  •  sůl
  •  2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • jedna velká cibule
  • žlutá a červená mrkev
  • hovězí kost

Postup:

Maso umyjeme. Oloupeme mrkev. Cibuli i se slupkou rozřízneme na půl. Slupku ponecháme, protože díky ní má vývar pěknou barvu. Spolu s masem a hovězími kostmi dáme do kastrolu se studenou vodou. Přidáme bobkový list, nové koření a pořádně osolíme.

Necháme vařit pomalu do měkka přibližně pět hodin. Po hodině mrkev vytáhneme. Schováme si ji na nakrájení na kostičky na ozdobu. Tafelspitz neboli květovou špičku podáváme v hlubokém talíři v kuse nebo nakrájenou na plátky a ponořenou do vývaru, ve kterém se vařila.

Suroviny

Štouchané brambory:

Ingredience
  • brambory
  • cibule

Brambory dáme vařit ve slupce. Po uvaření je nastrouháme na struhadle. Cibuli si nakrájíme najemno a na pánvičce ji orestujeme do zlatova. Orestovanou cibulku přidáme do nastrouhaných brambor a promícháme.

Křenová omáčka:

Ingredience
  • jablka
  • křen

Postup:

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a dáme péct do trouby. Po upečení jablka rozmixujeme a dochutíme nastrouhaným křenem.


Pažitková omáčka:

Ingredience
  • majonéza
  • bílý chleba
  • 2 vejce vařená natvrdo
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Postup:

Chleba rozdrolíme na co nejmenší kousky. Přidáme najemno nastrouhaná vařená vejce a majonézu. Dochutíme solí, pepřem. Pažitku nevmícháváme, ale sypeme na omáčku.

Pažitková a křenová omáčka

Před podáváním maso nakrájíme na tenké plátky a přikryjeme zeleninou z masového vývaru.

Jaroslav Monček

Šéfkuchař a spolumajitel restaurace Jaroslav Monček vařil několik let ve Vídni a jeho předkové také pocházejí z tohoto města na Dunaji. Proto má rakouskou kuchyni v malíčku a ve svém podniku nabízí především průřez vyhlášenou vídeňskou kuchyní. Často také jezdí pro suroviny do Vídně a dokáže všem poradit, kam si tam zajít. V restauraci je pro něj důležitá i rodinná atmosféra a také hudba, která navodí příjemnou atmosféru.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.