Jaroslav Monček uvařil tafelspitz, ochutnala Markéta Hrubešová

Pochoutky na talíři se přesunuly do stylové restaurace Kočár z Vídně, kterou najdete v Saském dvoře na Malé Straně v Praze. Vaří tam rakouskou kuchyni. Jedním z místních slavných jídel, které prý miloval i císařpán František Josef I., je tafelspitz. Ochutnala ho Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal i herečka Markéta Hrubešová.

Tafelspitz se šťouchanými bramborami, křenovou a pažitkovou omáčkou

Tafelspitz:

Ingredience
  • 1,5 kg květové hovězí špičky
  •  sůl
  •  2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • jedna velká cibule
  • žlutá a červená mrkev
  • hovězí kost

Postup:

Maso umyjeme. Oloupeme mrkev. Cibuli i se slupkou rozřízneme na půl. Slupku ponecháme, protože díky ní má vývar pěknou barvu. Spolu s masem a hovězími kostmi dáme do kastrolu se studenou vodou. Přidáme bobkový list, nové koření a pořádně osolíme.

Necháme vařit pomalu do měkka přibližně pět hodin. Po hodině mrkev vytáhneme. Schováme si ji na nakrájení na kostičky na ozdobu. Tafelspitz neboli květovou špičku podáváme v hlubokém talíři v kuse nebo nakrájenou na plátky a ponořenou do vývaru, ve kterém se vařila.

Suroviny

Štouchané brambory:

Ingredience
  • brambory
  • cibule

Brambory dáme vařit ve slupce. Po uvaření je nastrouháme na struhadle. Cibuli si nakrájíme najemno a na pánvičce ji orestujeme do zlatova. Orestovanou cibulku přidáme do nastrouhaných brambor a promícháme.

Křenová omáčka:

Ingredience
  • jablka
  • křen

Postup:

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a dáme péct do trouby. Po upečení jablka rozmixujeme a dochutíme nastrouhaným křenem.


Pažitková omáčka:

Ingredience
  • majonéza
  • bílý chleba
  • 2 vejce vařená natvrdo
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Postup:

Chleba rozdrolíme na co nejmenší kousky. Přidáme najemno nastrouhaná vařená vejce a majonézu. Dochutíme solí, pepřem. Pažitku nevmícháváme, ale sypeme na omáčku.

Pažitková a křenová omáčka

Před podáváním maso nakrájíme na tenké plátky a přikryjeme zeleninou z masového vývaru.

Jaroslav Monček

Šéfkuchař a spolumajitel restaurace Jaroslav Monček vařil několik let ve Vídni a jeho předkové také pocházejí z tohoto města na Dunaji. Proto má rakouskou kuchyni v malíčku a ve svém podniku nabízí především průřez vyhlášenou vídeňskou kuchyní. Často také jezdí pro suroviny do Vídně a dokáže všem poradit, kam si tam zajít. V restauraci je pro něj důležitá i rodinná atmosféra a také hudba, která navodí příjemnou atmosféru.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, projektový manažer ČRo

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.