Jaroslav Monček uvařil tafelspitz, ochutnala Markéta Hrubešová

Markéta Hrubešová, Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, a Jaroslav Monček

Pochoutky na talíři se přesunuly do stylové restaurace Kočár z Vídně, kterou najdete v Saském dvoře na Malé Straně v Praze. Vaří tam rakouskou kuchyni. Jedním z místních slavných jídel, které prý miloval i císařpán František Josef I., je tafelspitz. Ochutnala ho Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal i herečka Markéta Hrubešová.


Jaroslav Monček

Šéfkuchař a spolumajitel restaurace Jaroslav Monček vařil několik let ve Vídni a jeho předkové také pocházejí z tohoto města na Dunaji. Proto má rakouskou kuchyni v malíčku a ve svém podniku nabízí především průřez vyhlášenou vídeňskou kuchyní. Často také jezdí pro suroviny do Vídně a dokáže všem poradit, kam si tam zajít. V restauraci je pro něj důležitá i rodinná atmosféra a také hudba, která navodí příjemnou atmosféru.


Tafelspitz se šťouchanými bramborami, křenovou a pažitkovou omáčkou

Tafelspitz se šťouchanými bramborami, křenovou a pažitkovou omáčkou


Tafelspitz:

1,5 kg květové hovězí špičky, sůl, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, jedna velká cibule, žlutá a červená mrkev, hovězí kost

Postup:

Maso umyjeme. Oloupeme mrkev. Cibuli i se slupkou rozřízneme na půl. Slupku ponecháme, protože díky ní má vývar pěknou barvu. Spolu s masem a hovězími kostmi dáme do kastrolu se studenou vodou. Přidáme bobkový list, nové koření a pořádně osolíme.

Necháme vařit pomalu do měkka přibližně pět hodin. Po hodině mrkev vytáhneme. Schováme si ji na nakrájení na kostičky na ozdobu. Tafelspitz neboli květovou špičku podáváme v hlubokém talíři v kuse nebo nakrájenou na plátky a ponořenou do vývaru, ve kterém se vařila.

Suroviny


Štouchané brambory:

brambory a cibule

Brambory dáme vařit ve slupce. Po uvaření je nastrouháme na struhadle. Cibuli si nakrájíme najemno a na pánvičce ji orestujeme do zlatova. Orestovanou cibulku přidáme do nastrouhaných brambor a promícháme.


Křenová omáčka:

jablka, křen

Postup:

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a dáme péct do trouby. Po upečení jablka rozmixujeme a dochutíme nastrouhaným křenem.


Pažitková omáčka:

Pažitková a křenová omáčka

majonéza, bílý chleba, 2 vejce vařená natvrdo, sůl, pepř, pažitka

Postup:

Chleba rozdrolíme na co nejmenší kousky. Přidáme najemno nastrouhaná vařená vejce a majonézu. Dochutíme solí, pepřem. Pažitku nevmícháváme, ale sypeme na omáčku.


Před podáváním maso nakrájíme na tenké plátky a přikryjeme zeleninou z masového vývaru.