Jaroslav Svěcený a Lubomír Brabec: Musíte si sednout lidsky, jinak by to na podiu nefungovalo

21. leden 2022

Dva virtuosy svedla dohromady – jak jinak – hudba. Kytaristu Lubomíra Brabce a houslistu Jaroslava Svěceného navíc pojí letité přátelství. Proč je houslista společenský a kytarista osamělý?

„S Jardou jsme se poznali přes muziku, ale na první moment si nevzpomenu,“ říká Lubomír Brabec. „Taky jsem si nevzpomněl, ale možná ten problém tkví v tom, že jsme tak starý, že už si to nepamatujem,“ uvažuje s nadhledem Jaroslav Svěcený.

Oba se na podiu setkali s mnoha hudebními partnery a pochvalují si, že na ně měli vesměs štěstí. „Hrál jsem třeba s Karlem Vágnerem, Pavlem Hůlou nebo Pavlem Šporclem. Každý byl jiný a skvělý. Ten člověk vás musí oslovit umělecky i lidsky, jinak na zájezdech dochází hned k ponorce. A s Jardou je nám velmi dobře,“ vyznává se kytarista. „Musíte si sednout lidsky, to je základ, jinak to nemůže fungovat na podiu, ani mimo něj,“ potvrzuje houslový virtuos.

Společenský houslista, osamělý kytarista

Jaroslav Svěcený a Lubomír Brabec

Jaroslav Svěcený si vyzkoušel různý repertoár, vystupoval jako sólista, ale hrál také s mnoha hudebními tělesy. Naproti tomu kytarista jezdí po světě většinou úplně sám. „Pořadatel hlídá, aby vás nikdo neobtěžoval. Jste vlastně pořád strašně sám. Takže pokud máte partnera, s kterým můžeme odehrát pár koncertů, tak je to moc příjemný,“ říká Lubomír Brabec.

I on přitom začínal jako houslista. „Housle jsem ale opustil, protože se na ně nedaly balit holky.“ S tím však Jaroslav Svěcený naoko nesouhlasí. „Není to pravda. Mně housle dodávají tolik energie! Ale kytaru ti neberu, vzít si ji k ohni je lepší než housle.“

Na nástroje cvičíme každý den

S přibývajícím věkem přiznávají, že musí aspoň chvíli cvičit každý den, aby rozhýbali prsty a šlachy. „Když jsem byl mladej, tak jsem i měsíc nehrál. Teď už na dovolenou vezu kytaru a večer třeba půl hodiny až hodinku trénuju. Když dole kamarádi popíjejí, tak se mi sice moc nechce, ale když už začnu hrát, tak mě to strašně baví a všechno mě přestane bolet.“ „Já si vozím housle ‚dešťovky‘. Kdybych hrál nerozcvičený, tak by ty šlachy dostaly zabrat.“

Muzika je pro ně pohlazení po duši a dodává jim psychickou pohodu. „Myslím, že člověk, který nepoznal vážnou muziku, je obrovsky ochuzenej,“ říká kytarový mág. „Hudba a obecně kultura dodává vnitřní odolnost a sílu. Líp se tak bojuje i s nemocemi,“ myslí si Jaroslav Svěcený.

Jaroslav Svěcený, Lubomír Brabec a Alex Mynářová vedli rozhovor prostřednictvím aplikace Skype

Kde tráví svůj volný čas a jak napadlo Lubomíra Brabce nechat postavit sochu na mostě v jejich obci? Co by dělali, kdyby nemohli hrát na svůj milovaný nástroj? Kdo zkoušel sběr jahod nebo plavčíka a jak to dopadlo, si poslechněte v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio