Jaroslava Obermaierová uvařila zálesáckou polévku

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal opět poobědvali v přírodě u Českého Šternberku. Tentokrát si ke stolu a táboráku, u nějž probíhalo vaření zálesácké polévky s bramborem a kedlubnou, pozvali herečku, která má nedaleko chatu - Jaroslavu Obermaierovou.

S představitelkou Vilmy Nyklové ze seriálu Ulice si samozřejmě Naďa s Patrikem také povídali - mimo jiné jste se dozvěděli, jaký vztah má Jarka k ovocným stromům nebo nakupování.

Zálesácká polévka:
2 polévkové lžíce tuku (máslo, sádlo, tuk z masové konzervy, jedlý olej, vylisovaný olej z:bukvic nebo lískových oříšků nebo semínek kokošky pastuší tobolky), 2 polévkové lžíce mouky (hladká nebo i hrubá, drcená semínka rostlin, případně čtyřnásobné množství rozdrobeného slaného sucharu), 2-3 brambory (kedlubny, krmná řepa, mrkev, tuřín, petržel, planě rostoucí topinambury, osmažený a pokrájený kořen pampelišky nebo kořen lopuchu plstnatého nebo kořen kostivalu lékařského, dužnatá květní lůžka pupavy bezlodyžné), 200 - 250 g uzeniny (buřty, měkký salám, mleté maso), 1 kostka masoxu (lze nahradit vývarem z jakéhokoliv masa nebo kostí), 1 nadrobno pokrájená cibule (nebo pokrájené listy a cibulky planého česneku medvědího), sladká mletá paprika (není nutná), sklenice sterilovaného kyselého zelí (případně listy šťovíku, lesního šťavele, pampelišky, sedmikrásky, jitrocele, jetele lučního, kontryhele), sůl, pepř (lze zaměnit za pálivou papriku nebo kari nebo pokrájené rostliny rdesno peprník, lístky kokošky pastuší tobolky, vrcholové růžice řebříčku).

Postup:
Do kotlíku dáme tuk a cibuli. Na ohni mícháme až cibulka zesklovatí. Přidáme papriku, vlijeme vodu, vhodíme masox (nebo vlijeme asi 3/4 litru masového vývaru). Vše povaříme zhruba 5 minut. Do vroucí polévky potom přidáme na kostky nakrájené brambory, uzeninu, sterilované zelí, polévku ochutíme (sůl + pepř, případně další koření) a vše vaříme do změknutí brambor. Servírujeme s pečivem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.