Jde to i bez elektřiny a mobilů. Skauti z Nymburka si užívají léto na Mladoboleslavsku. V kuchyni topí dřevem, koupají se v rybníce

6. červenec 2019 07:30

Umíte si představit, jak by vypadal život bez elektřiny, mobilních telefonů a počítačů? Teď o prázdninách si to můžou vyzkoušet děti na některých táborech. Na odlehlém místě v lese na Mladoboleslavsku mají základnu třeba skauti z Nymburka. Nejbližší vesnice je od tábora tři kilometry daleko.

Na skautském táboře je 40 dětí od 6 do 11ti let. Denní program začíná nástupem před dvoumístnými podsadovými stany. Kluci zpracovávají dřevo na otop v místní dřevárce. To, že v areálu není proud a na většině míst chybí i mobilní signál, skautům nevadí. „ Vůbec nám to nechybí. Nejvíc se mi líbí hlídky, protože si ozkoušíme hlídat celý tábor,“ shodují se Josefka i Leontýna.

Bez moderních spotřebičů je i táborová vývařovna, kde se topí dřevem. Pomáhá v ní Darek Dragoun. „Je to venkovní kuchyně, máme tady dvou kamna a tzv. brutar, kde se ohřívá užitková voda na mytí nádobí i dětí,“ vysvětluje Darek.

Tábor obklopují lesy a v areálu je i celkem velký rybník. „Děti se tam chodí koupat, jsou tam pramice, takže je učíme jezdit na lodičkách. Také okolní les nabízí spoustu příležitostí k vyžití,“ pokračuje hlavní vedoucí tábora Veronika Bečanová. Vedoucí si pro děti připravili taky celotáborovou hru.

Skauti mají v programu i několik výletů. Letos se podívají třeba na koupaliště v Semčicích.

autor: Michal Trnka
Spustit audio