Je čas vysadit cibule lilií, královen našich zahrad

25. říjen 2019

Stačí vybrat vhodné stanoviště, zasadit cibule do správné hloubky, zajistit jim drenáž, odrůdě, pro kterou jsme se rozhodli, také správnou péči, a příští rok ozdobí naši zahradu nádherou květů. Poradíme, jak vysazovat cibule lilií. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Lilie sázíme na záhony s propustnou, živnou, humózní a přiměřeně vlhkou půdou na slunečném nebo polostinném stanovišti. Nevhodné jsou mrazové kotliny a větrná místa. Ani přílišný polední žár liliím (s výjimkou lilie bílé) neprospívá. Půdu čerstvě vyhnojenou chlévským hnojem lilie nesnášejí. Těžší půdu v místech, kde více prší, je nutné do hloubky 50 centimetrů drenážovat a vylehčit přidáním vyzrálého písčitého kompostu, popřípadě písku a rašeliny. Mimoto zajistíme dobrý odtok vody tím, že záhon oproti okolí zvýšíme. Japonské lilie (např. L. speciosum, L. auratum) nesnášejí v půdě vápník.

Většinu druhů a odrůd lilií sázíme od poloviny září do konce října. Získáme-li cibule vzácných odrůd až v polovině listopadu, je lépe je vsadit do hrnků a přes zimu je uchovat při teplotě 6 - 10 stupňů Celsia v mírné vlhké zemině. Zakořeněné cibule buď vysadíme na jaře na záhon, nebo je během vegetace pěstujeme v hrnku a na záhon vysadíme až za rok na podzim.

Cibule sázíme tak hluboko, aby vrstva zeminy nad jejich špičkou byla 8 - 10 centimetrů vysoká. Cibule lilie bělostné, která tvoří růžici listů už na podzim, sázíme na slunečné místo v srpnu a přikryjeme je vrstvou vápenaté zeminy jen 2 - 3 cm vysokou.

Lilie, to jsou královny mezi cibulovinami

Před výsadbou cibule očistíme od poškozených šupin a špatných kořenů, zasypeme je práškovitým dřevěným uhlím, popřípadě i práškovitým houbomorným přípravkem (např. Fundazolem). Na dno jamky dáme asi pěticentimetrovou vrstvu kaménků a na ně položíme cibuli, aby byla v potřebné hloubce. Kořeny pečlivě rozložíme, obsypeme hrubším pískem nebo drobnou drtí kamene a teprve pak zasypeme zeminou.

Povrch půdy chráníme proti vysychání asi třícentimetrovou vrstvou rozložené listovky nebo rašeliny, popřípadě i vysazením nízkých kobercových trvalek. Přestože většina odrůd lilií vápno nesnáší, některé ho přímo vyžadují, např. L. henryi, L. martagon a L. candidum. Proto je nutné na půdách s nedostatkem vápna přidat ho při sázení, nejlépe ve formě mletého vápence nebo vápencové drtě.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.