Je to fantazie. Osvěžující salát s chřestem a jahodami ocenila Andrea Elsnerová

Do pražské restaurace Suterén zavítali Patrik Rozehnal a Naďa Konvalinková, aby se naučili dělat jarní salát se zeleným chřestem, jahodami a pomerančovým vinaigrettem. Porci připravil šéfkuchař Richard Šusta také pro herečku Divadla na Vinohradech Andreu Elsnerovou, která se do ochutnávky s radostí pustila.

Salát se zeleným chřestem a jahodami

750 g zeleného chřestu
voda
sůl
cukr
200 g jahod
200 g směsi listových salátů
100 g rukoly (rokety)
1 salátová okurka

Postup:

Zelený chřest umyjeme a oloupeme spodní stonky. Spaříme ve vroucí vodě s cukrem a solí, které pomohou vytáhnout skvělou chuť chřestu. Po vyjmutí ho prudce zchladíme v ledové lázni.

V mixeru nebo pomocí šlehací metly všechny suroviny spojíme a dochutíme solí a pepřem

Následně chřest osušíme a spodní část nakrájíme na kolečka, která přidáme k marinovaným jahodám.

Jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Salátové listy omyjeme a dobře osušíme. Jahody zalijeme částí vinaigrettu a necháme v chladu 30 minut marinovat.

Okurku nakrájíme podélně na pláty pomocí škrabky. Hlavičky chřestu rozdělíme na čtyři díly a zabalíme do plátů okurky.

Takto zabalené hlavičky postavíme na talíř, zalijeme vinaigrettem a obložíme rukolou. Posypeme marinovanými jahodami s kolečky chřestu.

Pomerančový vinaigrette

1 šálek čerstvé pomerančové šťávy
2 lžíce medu
¼ šálku bílého octa
1 lžička dijonské hořčice
½ šálku olivového oleje (extra virgin)
sůl, bílý mletý pepř

Patrik Rozehnal, Naďa Konvalinková, Andrea Elsnerová

V mixeru nebo pomocí šlehací metly všechny suroviny spojíme a dochutíme solí a pepřem.

Richard Šusta

Nadšený kuchař neváhá jet pro dobré jídlo i hodně daleko. Jak sám říká, bez kvalitních surovin se dobré jídlo udělat nedá. O zeleném a bílém chřestu dokáže mluvit celou hodinu. S jídlem si vyhraje a lístek v restauraci podřizuje probíhající sezoně. Šéfuje kuchyni v restauraci Suterén v Praze.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.