Je to fantazie. Staročeské lokše s kachním masem si oblíbil i zpěvák Daniel Hůlka

Stačí jednou ochutnat a hned budete přemýšlet, kdy si recept připravit znovu. Staročeské lokše s kachním masem a jablkovým červeným zelím zkrátka stojí za to. Potvrzuje to i zpěvák Daniel Hůlka, který se postup naučil od šéfkuchaře Pohostince Karlín Petera Haláka.

Staročeské lokše

500 g brambor
500 g hladké mouky
Špetka soli
Kachní nebo husí sádlo na smažení

Postup:

Brambory si uvaříme den dopředu ve vodě a necháme vychladnout. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

Vyválíme si hada, odkrájíme větší kousky (asi 80 g), z nich válečkem vyválíme na pomoučeném vále s polohrubou moukou tenkou placku

V bramborách je dost vody na to, aby bylo těsto vláčné, proto nepotřebujeme žádné vejce ani olej.

Pak se brambory smíchají s hladkou moukou a vypracuje se měkké vláčné těsto. Má tendenci řídnout, takže se musí pracovat rychle. Vyválíme si hada, odkrájíme větší kousky (asi 80 g), z nich válečkem vyválíme na pomoučeném vále s polohrubou moukou tenkou placku, kterou opečeme z obou stran na pánvi na sádle.

Musíme placku smažit ponořenou, takže na větší vrstvě sádla. Placka se začne nafukovat a smažit, pak ji dáme okapat stranou a nakonec plníme trhaným masem.

Pečená kachna

1 kachna
1 l kachního nebo husího sádla
sůl
kmín

Daniel Hůlka, Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal, Peter Halák

Postup:

Kachnu, rozkrojíme a zploštíme. Osolíme, pokmínujeme a položíme do pekáčku prsy dolů na poloviny cibule, aby se při pečení nepřichytila. Takto ji pečeme při 140 stupních asi 2 hodiny.

Pak ji otočíme prsy nahoru a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny.

Upečené maso natrháme, aby se jím mohly plnit lokše. Maso do nich zarolujeme jako do palačinky.

Podáváme s jablečným červeným zelím.

Jablkové červené zelí

1 hlávka červeného zelí
1 brambor na zahuštění
2 bílé cibule
3 jablka
200 ml červeného vína
2 lžíce octa
sůl
kmín
pepř

Maso a zelí ado lokší zarolujeme jako do palačinky

Postup:

Nakrouháme si nebo nakrájíme nožem zelí na tenké nudličky. Nakrájíme cibuli na nudličky, očistíme jablko a nakrájíme také na nudličky.

Pak si v hrnci rozpálíme kachní nebo husí sádlo, na něm nejdříve necháme zesklovatět cibuli, následně přidáme zelí a později jablka. Musíme vydusit trochu vody.

Podlijeme červeným vínem, necháme odvařit tekutinu a ochutíme solí, kmínem a pepřem. Přidáme 2 lžíce octa.

Když bude zelí skoro hotové, nastrouháme do něj 1 bramboru a převaříme tak 10 minut, aby bylo zelí zahuštěné a bezlepkové.

Peter Halák

Vyučil se v Hotelové škole v Púchově na Slovensku. Své kuchařské dovednosti si vyzkoušel i jako kuchař v polní kuchyni, kdy vařil pro tisíce vojáků. Na zkušené byl v Itálii, ale poté už zakotvil v Česku. Dnes šéfuje kuchyni v Pohostinci Karlín, který ideově vede známý šéfkuchař Jan Punčochář.

Peter jako Slovák miluje bryndzové halušky a šulánky s mákem. Rád ale vaří českou kuchyni, kterou obdivuje. Hlavu si čistí na rybách.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.