Je nás tu jako minule, řekl na Letné Minář z Milionu chvilek. Vyzval Babiše k odvolání Benešové

16. listopad 2019

V Praze na Letenské pláni se v sobotu odehrála ohlášená demonstrace spolku Milion chvilek. Ten požaduje, aby premiér Andrej Babiš (ANO) buď vyřešil svůj střet zájmů, zbavil se všech spojení s holdingem Agrofert a médií a odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO), anebo aby sám odstoupil. Protestu se podle odhadů policie ČR zúčastnilo 250 tisíc lidí. Spolek Milion chvilek mluvil o 300 tisících.

Na protestu vystoupil například biskup Václav Malý, signatářka Charty 77 Dana Němcová či Jana Filipová, která Babiše žalovala kvůli výroku o demonstrantech. Soud nepravomocně rozhodl o omluvě, premiér se proti verdiktu odvolal.

Akci podpořili také sedláci, kteří přijeli do Prahy na traktorech. Demonstrace Čechů se podle předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře konaly také v 63 městech a 30 zemích ve všech kontinentech kromě Antarktidy.

Členové spolku na demonstraci uvedli, že Babišovi dávají čas na splnění požadavků do 31. prosince. „Pokud tak neučiníte, ohlásíme v pondělí 7. ledna podobu dalších protestů, které budou mít kreativnější podobu,“ řekl Minář s tím, že demonstrace nepoleví, dokud předseda vlády neodejde.

Demonstrace Letná 16.11.2019

„Máme svobodu a demokracii, to jsme přesně před 30 lety chtěli. Lidé mohou svobodně vyjádřit svůj názor a to je skvělé,“ reagoval na protesty Babiš. Premiér uvedl, že se ke 30. výročí Sametové revoluce vyjádří v nedělním projevu v Národním muzeu. Babiš již dříve řekl, že neuvažuje o tom, že by jim vyhověl, protože důvody demonstrace nechápe.

Předseda Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář při projevu na Letné.

Babiš předloni převedl akcie svých firem kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle kritiků se ale od Agrofertu, který dříve vlastnil, neodstřihl, stále jej ovlivňuje a má zájem na jeho výsledcích.

Na Letné se první velký protest spolku uskutečnil před pěti měsíci a byl největší od roku 1989. Celkem se tam podle telekomunikační společnosti T-Mobile sešlo přes 280 tisíc lidí.

‚Sedláci proti komunismu,‘ napsali zemědělci na traktory, se kterými přijeli na Letnou.
Spustit audio