Je nejvyšší čas se postarat o vodoměry ve sklepích a šachtách

26. prosinec 2020

Letošní zima možná ještě přitvrdí, je proto nejvyšší čas se postarat o vodoměry, které máme ve sklepích nebo šachtách u domů. V případě, že by praskly, může jít škoda do tisíců korun. Jak se o vodoměry, zejména ty venkovní postarat, zajímalo Jiřího Šobra u mluvčí vodárny v Plzni Dany Veselé.

Tam, kde jsou vodoměry umístěny ve venkovních šachtách, je třeba upravit vstup do šachty tak, aby nemohla být zaplavená povrchovou vodou. Pokud nemovitost nepoužíváte, je vhodné uzavřít vodu před vodoměrem a zbytek vody v domácím vodovodním řadu vypustit.

Když budeme jezdit na chatu nebo chalupu každý týden, máme vodoměr obalit například hadry, aby nezamrzl?

Hadry nebo další savé materiály nedoporučujeme. Je třeba použít nesavý materiál, například polystyren, ze kterého se dá udělat před vodoměr bedýnka, případně nesavým materiálem obalit vodoměr tak, aby byl chráněn před mrazem.

Když vodoměr praskne, půjde škoda za mnou?

Chránit vodoměry před mrazem je ze zákona povinností odběratele, i když je majitelem dodavatel vody. Právě odběratel je povinen vodoměry sledovat a zabezpečit. Prasklý vodoměr stojí v průměru 1000 Kč a dále se platí výjezd pracovníků na jeho výměnu.

Prasklý zmrzlý vodoměr neměří. Jak zjistíte, kolik vody přes něj proteklo? A jaká bude škoda?

Používá se odborný výpočet. Jaké bylo počasí, jak mrzlo, rozmrzlo. Odhadem se zjistí, kdy mohlo k havárii dojít. Jaký byl tlak vody, jak dlouho tekla. Pak se zjistí, kolik vody proteklo.

Kdo nejezdí na chalupy pravidelně, měl by uzavřít vodu před vodoměrem a vodu vypustit. U šachet, které jsou pod povrchem v zámrzné hloubce 1,5 metru, se přesto vyplatí vodoměr zabezpečit před zamrznutím. U víkendových chalup, kde je vodoměr ve sklepě, se vyplatí před odjezdem vodu uzavřít před vodoměrem a ze systému vypustit. Zabráníte tak možnému zmrznutí a popraskání vody v domě v době vaší nepřítomnosti.

Žijeme v digitální době, existují už vodoměry, které by mi na dálku ohlásily, že na chalupě protéká voda?

My už máme těchto vodoměrů přes 3300. Tzv. chytrých vodoměrů, které se odečítají dálkovým přenosem, jsou ale instalovány tam, kde je velký odběr a fakturuje se měsíčně. Je to trend budoucnosti a i výrobci se na ně postupně zaměřují. Potom je budeme chtít všude.

Znamená to, že budu mít přes chytrou aplikaci v mobilním telefonu neustálou kontrolu nad spotřebou vody a třeba i uvidím, kdo si doma na koupání napouští vanu?

Ano, to vše se dá evidovat a budete mít nad tím plnou kontrolu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.