Je to tady jako ve stanu, hodnotí bezdomovec spaní ve speciálním iglú v Kolíně

14. leden 2019 14:40

V Kolíně můžou bezdomovci přespávat ve speciálním iglú. Radnice zatím pořídila jeden nouzový přístřešek, brzy ho doplní další dva. 

Připomíná malý tunel, který se vyhřeje vlastním tělem. Nouzový přístřešek připomínající iglú zakoupila pro městskou ubytovnu taky radnice v Kolíně. A první zájemci ho už využili.

 "Dobré ráno, dobře jsem se vyspal, je to prakticky jako ve stanu," říká František, který je podle svých slov bez domova už čtrnáct let. Na zahradě městské ubytovny přespává od minulého týdne. 

Iglú je asi dva a půl metrů dlouhé. Dovnitř se vejde jeden člověk, který může sedět, nebo ležet. Nouzový přístřešek je z polyetylenové pěny, která zajišťuje izolaci.

Iglú pro bezdomovce v Kolíně

"Uvnitř by mělo být vždy o 15 až 18 stupňů tepleji, než je aktuální venkovní teplota," upřesňuje vedoucí kolínské městské ubytovny Libuše Pěkná.

Iglú je alternativou městské ubytovny, která v zimě nabízí bezdomovcům noční zázemí. Někteří ale tento typ pomoc odmítají.

Podle místostarosty Michala Najbrta ze Změny pro Kolín je ve městě a blízkém okolí v současné době okolo šedesáti bezdomovců. S některými komunikují sociální pracovníci, kteří jim nabízejí i možnost přenocovat v mobilním iglú.

Radnice chce na jaře projekt vyhodnotit. Pokud by se osvědčil, mohlo by město před příští zimou objednat další kusy nouzových přístřešků.

autor: Michal Trnka
Spustit audio