Jedlé mučenky, kotvení plachetnice v Čechách, pancéřníčci

18. září 2010

V tomto díle se dozvíte, že mučenky nemusíte mít jen na okrasu. Existují totiž i jedlé mučenky. Pokud máte rádi vodní toky, nenechte si ujít reportáž Markéty Vejvodové, kterou točila u yachtaře Josefa Bučila. Dozvíte se v ní mimojité, jak může být vaše plachetnice vybavena. V reportáži Jana Zítky vám Dagmar Hurychová a Pavel Zíka poví o sladkovodních rybkách česky zvaných „pancéřníčci“.

Jedlé mučenky
Komu by se nelíbily mučenky – rostliny s pozoruhodnými exotickými květy! Nemusíme je ale mít jen na okrasu. Existují totiž i jedlé mučenky. O některých z nich nám teď poví víc zahradnice Dagmar Horáková z Mladé Boleslavi. Na návštěvu k ní nás zve Jan Zítka.

Kotvení plachetnice
Možná vás letos v létě přestalo bavit pobývat během dovolené na pevnině. Do plachetnice se můžete na léto doslova nastěhovat a ještě si projet téměř všechny vodní toky v Čechách. Měli byste ale vědět, jaké máte možnosti kotvení, a jak může být vaše plachetnice vybavena. To vše pro vás zjišťovala Markéta Vejvodová u závodního yachtaře Josefa Bučila.

Oprava prohnilého dřeva na roubence
Staré roubované chalupy – tedy roubenky – působí nesmírně romanticky. Méně romanticky už působí zblízka. Často je nutné vyměnit trámy nebo celé dřevěné části. Není třeba se ale podobné „operace“ obávat. O tom, jak byste podobnou opravu měli řešit, mluvila Markéta Vejvodová s Robertem Virtem, fotografem časopisů o bydlení.

Pancéřníčci
Tentokrát zamíříme na návštěvu k akvaristům. Dagmar Hurychová a Pavel Zíka nám poví o sladkovodních rybkách - česky zvaných „pancéřníčci“. Jejich různé druhy pocházejí z řek Jižní Ameriky. Na zajímavosti a zkušenosti se obou akvaristů ptal Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr
Bábovka se snadno vyklopí z formy, když formu vymažeme tukem, vložíme ji na chvíli do lednice, aby tuk ztuhnul, a teprve pak vysypeme moukou (tuk a mouka se spolu nepromísí).

autor: Eduard Hrubeš
Spustit audio