Jedna z hor v Krušných horách má poetické jméno Meluzína. Na jejím vrcholu se tyčí dřevěná socha

23. březen 2022

Meluzína je jeden z méně známých vrcholů Krušných hor nedaleko Klínovce. S nadmořskou výškou 1 097 metrů jde o čtvrtou nejvyšší horu české části Krušných hor. Na jejím vrcholu se tyčí dvoumetrová dřevěná socha, kterou vytvořil výtvarník, spisovatel a také učitel anglického jazyka a výtvarné výchovy Pavel Vítek z Velichova. Sochu, která váží 150 kilogramů, mu na vrchol pomohli vynést jeho přátelé a kolegové ze školy v Ostrově.

Na vrchol Meluzíny nevede žádná značená trasa, ale doporučuje se jít po zelené značce z Kovářské přes Osadu Háj až k rozcestí pod Meluzínou. Dál se musí pokračovat už bez značení.

Nahoře příchozí vítá krásná dřevěná socha a jedinečný výhled do okolí. Autorem sochy je Pavel Vítek, který žije ve Velichově nedaleko řeky Ohře na dohled Krušných hor. „Tato krajina je pro mě nekonečným zdrojem pro mou uměleckou činnost. Pohybuji se tu v okolí od narození. A konkrétně Meluzína má nezaměnitelnou atmosféru. Když vznikl nápad na umístění sochy na jejím vrcholu, začal se okamžitě realizovat,“ říká Pavel Vítek.

A jak vlastně nápad vznikl a kdo se na něm podílel? Podle autora sochy se přidali jeho přátelé a také kolegové z 1. Základní školy v Ostrově. Projekt musel nejdřív počkat na vyřízení potřebných souhlasů. Vrch se nachází v katastru obce Krásný les, a tak bylo potřeba jednat s tamními zastupiteli.

Dřevěná socha váží 150 kilogramů

Když byla socha hotová, měřila něco přes dva metry a váží 150 kilogramů. A protože na vrchol Meluzíny není možné dojet ani autem, ani s žádným vozíkem, museli muži zatnout svaly a sochu nahoru sami vynést. Cesta sice není časově náročná, ale je poměrně strmá, není vyšlapaná, chvílemi vede po kamení, chvíli borůvčím a mlázím, než se člověk ocitne na náhorní plošině, kde se nachází několik pohledových míst. Potom zbývalo už jenom sochu umístit na připravený podstavec. Od té chvíle je jedním z nejfotogeničtějších míst v okolí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.