Jednoduchá, ale dokonalá bůčková pomazánka s černým pivem pro country moderátora Mirka Černého

K pivu sedne dokonale bůčková pomazánka s černým pivem, kterou nás v Pochoutkách na talíři naučil šéfkuchař Jiří Weber z Kbelského pivovaru v Praze 9. Je jednoduchá, rychlá a vydrží vám v lednici i 14 dní. S moderátorem a milovníkem country Mirkem Černým jsme ji snědli hned.

Bůčková pomazánka

Ingredience:

1 kg vepřového boku

3 lžíce sádla (pokud je bok hodně libový)

3 střední cibule

2 polévkové lžíce drceného kmínu

sůl

1 lžíce zauzené papriky

½ hlavičky česneku

03, l  - 0,5 l černého piva na podlití

Postup:

Vepřový bůček nakrájíme na kostky 2 x 2 cm, dáme do pekáčku, přihodíme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme kmín, osolíme (můžeme víc), papriku a rozmačkaný česnek.

Všechny ingredience smícháme rukama dohromady. Podlijeme černým pivem. Pokud je bůček libový, přidáme 3 lžíce vepřového sádla a pečeme při 180 °C zhruba 60 – 85 minut.

Můžeme část masa před mletím odebrat a nakrájet na malé kousky, aby v pomazánce bylo maso víc patrné. Šťávu, která se z masa vypekla, zamícháme do pomazánky, aby získala správnou konzistenci.

Nepřidáváme žádnou hořčici ani jiné pochutiny, aby pomazánka zůstala více trvanlivá. V chladu vydrží v uzavřené sklenici 14 dní.

Podáváme s chlebem.

Jiří Weber

Miluje českou tradiční kuchyni, tvrdí, že na omáčkách se pozná kuchař. Proto také šéfuje kuchyni v Kbelském pivovaru, kde kromě stálic na jídelním lístku nabízí desítky i zapomenutých českých jídel, které se hodí k jejich výtečnému pivu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.