Jednoduchý

23. duben 2004

Nedávno jsem tu tvrdil, že neodborník nepozná, že slova darebák a darebný souvisejí s podstatným jménem dar, přestože slovo dar je ve výrazech darebák a darebný přímo obsažené. Dar-ebák... Významová vzdálenost je příliš velká na to, aby nás souvislost napadla. Úplně stejné je to se slovem, které jsem si vybral dnes. Poslechněte si ho: jednoduchý. Slyšíte tam to jiné slovo? Ještě jednou: jednoduchý. Možná jste tam to jiné slovo uslyšeli, ale stydíte se to říct. Co by slovo jednoduchý mohlo mít společného se slovem duch...

Přídavné jméno jednoduchý v češtině především znamená prostý, nesložitý - příčina může být jednoduchá, také strava, šaty, věta a třeba i o člověku řekneme, že je jednoduchý, když ho nechceme rovnou označit za hloupého.

Michal Novotný

Jednoduchý je složené slovo, nás ale bude dnes zajímat jen jeho druhá část, budeme se věnovat duchům. Je to totiž tak, ve výrazu jednoduchý je opravdu ukryté slovo duch. Když si řekneme, že duch je přece strašidlo, netělesná pohádková bytost, připadá nám souvislost ducha a slůvka jednoduchý prostě nemožná. Jenže s duchem to takhle jednoduché není, také slovo duch má svou historii, jejíž poznání nás přivede ke konstatování, že na příbuznosti jednoduchosti a duchů není nic nepochopitelného. Ti, kteří poslouchají tuto rubriku pravidelně a ještě k tomu si pamatují, co v ní kdy bylo řečeno, vědí, že jsem tu před časem říkal, že slovo duch pochází ze slova dech, lépe řečeno, že dech, duch a také duše jsou vlastně jen tři varianty jednoho slova. Pro naše předky byly duch, duše a dech totéž. Viděli, že dýchání je úzce spojené se životem; kdo dýchal, žil, měl duši. Když dodýchal, vypustil duši a stal se duchem strašícím někde u hřbitova, eventuálně ochraňujícím ubohé sirotky. Že slova duch a dech jsou úzce spojená, vidíme dosud například na výrazu doušek, kterým pojmenováváme lok či hlt. To slovo vypadá jako zdrobnělina od duch, ve skutečností však vzniklo z toho, že jde o napití na jeden nádech. A tím jsme se vrátili k přídavnému jménu jednoduchý. Podle jednoho z našich největších lingvistů minulosti Josefa Zubatého toto přídavné jméno vzniklo úplně stejně jako slovo doušek. To, co se dá udělat rychle, snadno, bez komplikací, jakoby jen na jedno nadechnutí, je prosté, jednoduché. Kdyby to slovo vzniklo dnes, asi by znělo jednodeché. Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.