Jednou chodili Apoštolové dvě hodiny pořád dokola, říká orlojník Petr Skála

6. prosinec 2016
Dopolední host

Petr Skála se už sedm let stará o jednu z nejvýznamnějších českých památek - Staroměstský orloj v Praze. Nabídku spravovat historický artefakt dostal díky letité praxi restaurování starých hodinových strojů. Zkušenosti měl, restaurátorskou licenci také, a tak jeho přijetí nic nebránilo.

„Dostal jsem otázku, jestli bych se nechtěl starat o pražský orloj a já ve zlomku vteřiny řekl ano. Ani chvilku jsem o tom nepřemýšlel,“ říká pražský orlojník Petr Skála. Strach prý neměl. „Mám v sobě naštěstí jistou profesní drzost,“ dodává s úsměvem.

A jaký to byl pocit, když se poprvé ocitl v útrobách Staroměstské radnice u historického hodinového stroje? „Trému jsem určitě měl, to si pamatuju. Nikdy předtím jsem tam nebyl. Orloj je skutečně tak magické dílo, že nelze nemít trému, alespoň zpočátku,“ vzpomíná Petr Skála.

Orloj jako takový mu coby správci nikdo nepředával. Po první kontrole prý zjistil, že je v něm řada problémů, které bylo potřeba odstranit. Orloj zkrátka tehdy nešel úplně správně. Vážné poruchy měl ale za celou dobu jeho správcování pouze dvě.

V současné době chodí Petr Skála orloj kontrolovat pravidelně jednou týdně v pátek. Kromě toho na něj dohlíží i přes webovou kameru. „Občas je potřeba namazat ložiska, utřít orloj od prachu, zamést kolem, protože se tam hodně práší,“ vyjmenovává správce orloje.

Staroměstský orloj čeká nyní velká oprava, pravděpodobně v příštím a přespříštím roce. Zatím se neví, kdy se s rekonstrukcí začne, protože bude navázána na celkovou opravu věže Staroměstské radnice. Podle hrubého odhadu Petra Skály potrvá minimálně sedm osm měsíců.

Poslechněte si celý rozhovor s Petrem Skálou
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.