Jedovaté chemikálie Berounkou protekly, odchycené ryby jsou podle veterinářů nezávadné

22. říjen 2019 14:30

Rybáři a obyvatelé v okolí Berounky mají důvod k radosti. Středočeský kraj zrušil veškerá preventivní opatření v souvislosti s kontaminací řeky jedovatými látkami. 

Středočeský kraj v pondělí zrušil všechna omezení v souvislosti se znečištěnou vodou v Berounce. Podle něj jsou už ryby z řeky nezávadné.

"Děje se tak na základě výsledků rozborů odchycených ryb v řece Úhlavě Státním veterinárním ústavem Praha, které prokázaly jejich zdravotní nezávadnost. Ryby ulovené v tocích zasažených havárií je tedy možné bez omezení konzumovat," píše se na webu kraje. 

Voda znečištěná chemikáliemi se o víkendu dostala do Vltavy. "Koncentrace látek v ní se díky zvýšenému průtoku na vltavské kaskádě snížila," říká ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Povodí Vltava látky v řece stále monitoruje. Podle Kubaly jsou její koncentrace takové, že by neměla mít negativní dopady jak na odběry vody, tak na životní prostředí. 

Prostředky na impregnaci dřeva unikly z firmy z Klatovska minulý týden, následně se dostaly z Drnovského potoka do řeky Úhlavy, která je jedním z významných přítoků Berounky. Případ vyšetřuje policie. 

autor: jum
Spustit audio

Související