Jehněčí kotletky se špenátem a bramborem ochutnala herečka Jitka Smutná

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal zavítali do staročeského restaurantu Špejchar v Praze–Horních Počernicích. Jehněčí kotletky se špenátem a bramborami připravil Jan Prchlík. K ochutnání a povídání přizvali herečku Jitku Smutnou.

Jehněčí kotletky s mladým špenátem a grenaille brambory:

grenaille brambory (nebo klasické malé brambory)
jehněčí kotlety
mladý špenát
šalotka
česnek
olej
sůl
pepř
rozmarýn

Jehněčí kotletky

Postup:

1. Jehněčí kotlety nakrojíme, naložíme do oleje s trochou rozmarýnu a česneku. Na kotletu dáme několik rozpůlených stroužků česneku, několik snítek rozmarýnu a zakápneme olejem. Takto vrstvíme kotlety na sebe. Na závěr přikryjeme fólií a necháme uležet alespoň dvě hodiny. Ideálně však do druhého dne. Kotlety nenaklepáváme, protože jehněčí maso je příliš křehké.

2. Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Ve slupce brambory také podáváme. Před podáváním osolíme a omastíme máslem.

3. Na rozpálené pánvi naložené jehněčí kotlety zprudka opečeme z obou stran (maximálně tři minuty) a necháme zhruba na 4 minuty dojít v předehřáté troubě na 180 °C (nebo na grilu). Před opékáním kotlety zbavíme jak česneku, tak rozmarýnu!

Jan Prchlík připravuje jehněčí kotletky

4. Šalotku nakrájíme najemno a necháme do křupava zpěnit na přehřáté pánvičce s olejem. Přidáme trochu nasekaného česneku na plátky a nakrájený špenát. Špenát připravujeme ve velké pánvičce, protože při přípravě nám špenát „povadne“ a zmenší tak výrazně svůj původní objem – 200 g čerstvého špenátu je porce maximálně pro dvě osoby.

5. Vše krátce orestujeme a můžeme podávat.


Jan Prchlík

V kuchyni se pohyboval už od malička, od svých 12 let, kdy pomáhal mamince a babičce. Tatínek jeho snaze vyučit se kuchařem moc nepřál, chtěl, aby syn studoval. Vyučil se v Praze–Klánovicích.

První práci získal na Žofíně v Praze, vařil také v restauraci Abalon nebo V Kapslovně. V kuchyni má rád čisto, nesnáší, když za sebou při vaření někdo nechává nepořádek.

Na Velikonoce rád dělá pečeného králíka se špenátem, velikonoční nádivku s kopřivami a špekem nebo silný hovězí vývar s nudlemi.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.