Jezdecký klub Agira je primárně určen všem dětem, které láká úzký kontakt s koňmi

10. březen 2023

Zakladatelka Jezdeckého klubu Agira, paní Veronika Válková, chtěla už od dětství práci s koňmi spojit s dětmi. Svůj jezdecký klub vybudovala doslova v polích v těsné blízkosti města Roztoky u Prahy. Tento oblíbený areál mají rády především děti. Už od útlého věku tu na koních mohou jezdit a učí se tu také o koně dobře starat.

Paní Veronika Válková chtěla už od dětství práci s koňmi spojit s dětmi. Tomu přizpůsobila i svá studia. Nejprve vystudovala Pedagogickou fakultu UK a Českou zemědělskou universitu. Aby ale mohla děti také na koni učit jezdit, absolvovala ještě kurz instruktora jezdectví.

Svůj sen založit jezdecký klub budovala postupně a investovala do něj veškeré své našetřené finance. Koně pečlivě vybírala s ohledem na jejich charakter. Věděla, že musí být klidní a přátelští, aby byli pro děti bezpeční. Nejtěžší ale bylo pro své záměry sehnat pozemek.

To se nakonec podařilo díky příznivým okolnostem až v těsné blízkosti města Roztoky u Prahy. Koně tu mají zcela přírodní podmínky. Jsou neustále ve volném výběhu, a pokud se chtějí před nepřízní počasí schovat, k dispozici mají zastřešené ustájení. Pro klienty je při nepřízni počasí připravená vytápěná maringotka, kde je možné se ohřát a probrat v klidu i některé teoretické informace ohledně péče o koně i o samotné jízdy.

Koně jako terapeuti

Paní Veronika Válková z vlastní zkušenosti ví, jak moc mohou právě koně u dětí rozvíjet některé důležité vlastnosti. Především sebevědomí. Kůň je velké zvíře, a pokud se děti naučí ho ovládat a přestanou se ho bát, velmi je to posílí a dodá jim to odvahu.

Svůj Jezdecký klub Agira proto zakládala s vizí, aby tu děti zažívaly přirozený přístup ke koním a přitom byly v krásné přírodě na čerstvém vzduchu. Děti se tu mohou učit i parkur a zajezdit si tu mohou samozřejmě i dospělí. Záleží na tom, co je cílem daného jezdce. Někdo si přijde jenom ke koním odpočinout, jiný má naopak sportovní ambice a chce se tu postupně připravovat například na budoucí dráhu instruktora jezdectví. Oblíbená je u dětí i jízda bez sedla. Jedná se spíše o speciální zážitkové lekce, ale právě bez sedla mají děti lepší kontakt s koněm a mohou si i cvičit rovnováhu.

Důležitý je kontakt se zvířaty, nejen samotné jízdy

Největším potěšením je pro děti ale samozřejmě jízda na koních. Koncept Jezdeckého klubu Agira má ale i další přínos. Děti se po jízdě musí o svého koně postarat, očistit ho a dát mu najíst. Učí se tak i o zvířata dobře pečovat.

Koní je tu celkem patnáct. Jezdecký klub má sice své zaměstnance, kteří areál neustále udržují v čistotě, ale i menší pomoc v podobě nakrmení koní je velkým přínosem. Paní Veronika Válková občas s úsměvem pozoruje, že děti někdy raději pomáhají u koní, než aby uklízely doma. Ale vše je pouze o přístupu i o tom, jestli děti úklid vnímají také jako zábavu. A to se v Jezdeckém klubu Agira rozhodně daří.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.