Ježíšek naděloval středočeským hasičům s týdenním předstihem. Dostali tři nové čtyřkolky

18. prosinec 2020

S týdenním předstihem se dočkali středočeští hasiči vánoční nadílky. Dostali tři nová terénní vozidla SxS. Ta by měla pomáhat v práci a při zásazích hasičům na stanicích v Berouně, Rakovníku a v Milovicích.

Jedná se o speciální terénní vozidla SxS, typ SSV Can-Am Traxter HD10 T XU. „Jak už název napovídá, je tato čtyřkolka určena hlavně do terénu při zásazích ve špatně přístupných místech, například při lesních požárech, kde je složité dostat se k události těžkou technikou, obdobně jako při pátracích akcích,“ dodala mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegrová

Cena jedné čtyřkolky je 626 100 korun. „Všechny čtyřkolky byly pořízeny s přispěním měst Beroun, Rakovník a dalších subjektů,“ upřesnila mluvčí.

Nové čtyřkolky budou sloužit hasičům v Berouně, Rakovníku a Milovicích

Na korbě je podle jejích slov možno převážet variabilní hasicí modul, transportní nosítka nebo jiný materiál, případně osoby. Ložná plocha má rozměry 1230x920x300 mm a její nosnost je 454 kg. Součástí hasicího modulu je polypropylenová nádrž o objemu 300 litrů, přepravní box, dvojice nízkotlakých čerpadel Honda, dva útočné koše s hadicemi D25. Kromě toho v  modulu nechybí kombinované proudnice a uzavřená skládací nádrž na vodu o objemu 500 litrů.

Pro své vlastnosti bude využívána také při četných záchranách osob z nepřístupných terénů, například po pádu či jiném zranění. Čtyřkolka má ochranný homologovaný rám pro osádku s pevnou střechou, na které je umístěno výstražné zařízení modročervené barvy.

V přední části vozidla je zabudovaný elektrický lanový naviják s tažnou silou nejméně 20 kN, je vybavený rolnami včetně textilního lana s hákem.

zdroj: HZS Středočeského kraje
Spustit audio